Az EU szerint nem szabad diszkriminálni az oltást elutasítókat Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az európai vezetők megkezdték a felkészülést a korona-útlevelek kidolgozására. A bizottság azonban arra figyelmeztet, semmiképpen nem szabad diszkriminálni azokat, akik elutasítják az oltást.


Görögország és Portugália is azt szeretné, ha az oltási igazolványok segítségével újra gördülékeny lenne a nemzetközi utazás és beindulhatna a turizmus.

“Az lenne a cél, hogy a beoltott embereknek ne kelljen PCR-tesztet elvégezni, vagy karanténba menni. Ezt az eljárást be lehetne vezetni azoknál az embereknél, akiknek most még tesztelniük kell az utazáshoz. Ezzel felgyorsíthatjuk a visszatérést a szabad mozgáshoz” – mondta egy portugál EP-képviselő, Cláudia Monteiro de Aguiar.

Az Európai Bizottság azt hangsúlyozza, hogy nem sérülhetnek azoknak a jogai, akik elutasítják az oltást. Ők valószínűleg továbbra is teszteléssel, illetve karanténnal utazhatnak majd.

“Hangsúlyoznám azt, hogy semmilyen körülmények között nem szeretnénk olyan helyzetet teremteni, hogy korlátozzák azoknak az embereknek a jogait, akik nem szeretnének oltást, vagy egészségügyi okból nem olthatják be őket” – mondta az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič.

Néhány országban, mint például Franciaországban erős az oltásellenesség, emiatt a korona-útlevél ötletét is sokan ellenzik. Ráadásul nem biztos, hogy ez hatékony megoldás lesz a járvány ellen.

“Az oltás megállítja a tünetek kialakulását, de a vírus terjedését nem gátolja. Vagyis nem túl ésszerű az oltási igazolvány. Ez a legnagyobb gond. Tudományosan nehéz indokolni az ilyen igazolványok létjogosultságát, amikor lényegében nem véd majd a fertőzéstől” – mondta egy szakértő, Alberto Alemanno.

Az uniós vezetők a csütörtökön tárgyalnak majd az ügyről. A megosztottság miatt azonban gyors döntés nem várható az oltási igazolás kérdésében.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.