Az EU szerint nem szabad diszkriminálni az oltást elutasítókat Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az európai vezetők megkezdték a felkészülést a korona-útlevelek kidolgozására. A bizottság azonban arra figyelmeztet, semmiképpen nem szabad diszkriminálni azokat, akik elutasítják az oltást.

Görögország és Portugália is azt szeretné, ha az oltási igazolványok segítségével újra gördülékeny lenne a nemzetközi utazás és beindulhatna a turizmus.

“Az lenne a cél, hogy a beoltott embereknek ne kelljen PCR-tesztet elvégezni, vagy karanténba menni. Ezt az eljárást be lehetne vezetni azoknál az embereknél, akiknek most még tesztelniük kell az utazáshoz. Ezzel felgyorsíthatjuk a visszatérést a szabad mozgáshoz” – mondta egy portugál EP-képviselő, Cláudia Monteiro de Aguiar.

Az Európai Bizottság azt hangsúlyozza, hogy nem sérülhetnek azoknak a jogai, akik elutasítják az oltást. Ők valószínűleg továbbra is teszteléssel, illetve karanténnal utazhatnak majd.

„Hangsúlyoznám azt, hogy semmilyen körülmények között nem szeretnénk olyan helyzetet teremteni, hogy korlátozzák azoknak az embereknek a jogait, akik nem szeretnének oltást, vagy egészségügyi okból nem olthatják be őket” – mondta az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič.

Néhány országban, mint például Franciaországban erős az oltásellenesség, emiatt a korona-útlevél ötletét is sokan ellenzik. Ráadásul nem biztos, hogy ez hatékony megoldás lesz a járvány ellen.

„Az oltás megállítja a tünetek kialakulását, de a vírus terjedését nem gátolja. Vagyis nem túl ésszerű az oltási igazolvány. Ez a legnagyobb gond. Tudományosan nehéz indokolni az ilyen igazolványok létjogosultságát, amikor lényegében nem véd majd a fertőzéstől” – mondta egy szakértő, Alberto Alemanno.

Az uniós vezetők a csütörtökön tárgyalnak majd az ügyről. A megosztottság miatt azonban gyors döntés nem várható az oltási igazolás kérdésében.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké a parlament

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.

2024. február 26.

Az EU elfogadta az azonnali fizetésről szóló rendeletet

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az euróban történő azonnali átutalásokat lehetővé tevő rendeletet az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban – közölte az uniós tanács hétfőn.