Az Európai Bizottság konzultációt indít a jogállamiságról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei jogállamisági jelentés elkészítéséhez tényszerű tájékoztatást szeretnének, amely az európai jogállamisági mechanizmus alapja lesz.

A konzultáció – amely február 1-től, március 8-ig érhető el a testület honlapján – célja, hogy a bizottság az idei jogállamisági jelentés elkészítéséhez tényszerű tájékoztatást kapjon, elsősorban olyan nem kormányzati szervektől, amelyek a tagállamokban az igazságszolgáltatási rendszer, a korrupció és a médiapluralizmus kérdéseivel foglalkoznak.

A jelentés elkészítése során a bizottság, a tagállamokból beérkező tájékoztatáson kívül, az országlátogatásokon összegyűjtött információkat is felhasználja.

A bizottság közlése szerint, a 2021-es évi jogállamisági jelentés továbbra is négy tematikus pillérre épül: az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségére, a korrupció elleni küzdelemre, a médiapluralizmusra, valamint a fékek és ellensúlyok működésére.

A jelentés alapja lesz a január elsejétől életbe lépett úgynevezett európai jogállamisági mechanizmusnak, amelynek célja a jogállamisági problémák kialakulásának vagy elmélyülésének megelőzése.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.