Az igazságszolgáltatást és a PSZÁF-ot bírálta Orbán


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az igazságszolgáltatás nem veti be eszközeit a devizahitelek problémájának megoldása érdekében – mondta Orbán Viktor a közrádiónak. A miniszterelnök szerint  Szász Károly PSZÁF-vezér szégyenletes levelet írt a Kúriának.


Az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, és ha igen, hogy válhattak általánossá – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

„Mindenhol a világon ismert az a jogintézmény, amely arról szól, hogy nem árulhatok akkor sem hibás terméket valakinek, hogy ha elmondom neki, hogy könnyen lehet, a termékem hibás” – fogalmazott a kormányfő, aki felvetette az ügyben az állam és a bankok felelősségét is. Szerinte azonban a magyar jog és igazságszolgáltatás egyelőre nem tud mit kezdeni e kérdéssel, hogy hibás termékekről van-e szó a devizakölcsönök esetében.

Mint mondta, a kabinet háromszor is szembenézett a devizahitelek problémájával, hiszen létrehozta a végtörlesztés, az árfolyamgát és az eszközkezelő intézményét. „Nem azt magyarázzuk, hogy mit miért nem lehet, hanem a kormányzat eszközeit bevetjük. Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom” – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök az interjúban érintette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) vezető Szász Károly Kúriának írt közelmúltbeli levelét is, amelyben az Origo ismertetése szerint egy lehetséges bankpánikra hívta fel a Kúria döntéshozóinak figyelmét. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Szász Károly nem az emberek oldalára állt, és ő nagyon szégyellte magát, amikor a levelet olvasta, dacára annak, hogy a PSZÁF autonóm szerv. 

Az államnak az a dolga, hogy az emberek oldalára álljon – jelentette ki a kormányfő, aki kérdésre válaszolva megismételte: a PSZÁF autonóm szerv, vezetője nincs alárendelve sem a kormánynak, sem a miniszterelnöknek.

A PSZÁF ezzel együtt októbertől megszűnik, feladatait a Magyar Nemzeti Bank látja majd el.

Mint arról az Ügyvédvilág.hu is hírt adott, a Kúria csütörtökön érvényesnek mondta ki az általa vizsgált perben egy magánszemély és az OTP Bank közötti devizahitel-szerződést.

(Forrás: MTI, Ügyvédvilág.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.