Az uniós Tanács megállapodott a migrációs válsághelyzettel foglalkozó rendeletről


Az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei megállapodásra jutottak az új közös európai menekültügyi és migrációs politika utolsó eleméről, a válsághelyzetekről szóló rendeletre vonatkozó tárgyalási mandátumukról, amely magában foglalja a migráció eszközként való felhasználásának meghatározását is – közölte szerdán a brüsszeli testület Magyarország és Lengyelország a megállapodás ellen szavazott.

Ez az álláspont képezi majd a tanács elnöksége és az Európai Parlament közötti tárgyalások alapját. Az új jogszabály létrehozza azt a keretet, amelynek értelmében a migrációs válsághelyzetben lévő tagállamok szolidaritási hozzájárulást kérhetnek más uniós országoktól.

Ez magában foglalja a migránsok más tagországokba való áttelepíthetőséget is, továbbá a szolidáris tagállamok átvehetik a menedékjogi elbírálások felelősségét más tagállamoktól, illetve pénzügyi hozzájárulással támogatnák a válsághelyzetben lévő országokat.

„E rendkívüli intézkedések és e szolidaritási támogatás a tanács engedélyéhez kötöttek, a szükségesség és az arányosság elvével összhangban, valamint a nem uniós állampolgárok és hontalanok alapvető jogainak teljes körű tiszteletben tartása mellett” – olvasható a testület sajtóközleményében.

Az uniós tagállamok közötti megállapodáshoz minősített többségre volt szükség, Magyarország és Lengyelország ellene szavazott.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a megállapodást, hangsúlyozva, hogy a teljes paktumot az Európai Parlament jövő évi jogalkotási ciklusának vége előtt jóvá kell hagyni.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 23.

A bevándorlási fogva tartás alternatívái

Az Európa Tanács ingyenes online kurzust indít a bevándorlási őrizet alternatíváiról, hogy így segítse a bevándorlással foglalkozó szakembereket.
2023. január 10.

A büntethetőséget kizáró vagy korlátozó okok

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Nagykommentár a Büntető Törvénykönyvhöz című kiadvány a büntető anyagi jog egészét átfogó nagykommentár, mely teljeskörűen és mélyrehatóan elemzi a hatályos törvényszöveget, külön is törekedve a tényállási elemek értelmének kifejtésére, az elhatárolási, halmazati kérdések lehetséges megoldására. A nagykommentárban megtalálható a vonatkozó büntetőbírósági joggyakorlat és a Kúria korábbi és új jogegységi döntéseinek elemzése, a büntető jogszabályok alkalmazásához és értelmezéséhez szükséges alkotmánybírósági döntések bemutatása, valamint a releváns, elsősorban európai jogi és nemzetközi emberi jogi ítélkezés eredményeinek feltárása. Az alábbiakban a büntethetőséget kizáró vagy korlátozó okokkal foglalkozó fejezet 15. §-ának magyarázatát olvashatják. A részlet szerzője: dr. Karsai Krisztina.