A bevándorlási fogva tartás alternatívái


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács ingyenes online kurzust indít a bevándorlási őrizet alternatíváiról, hogy így segítse a bevándorlással foglalkozó szakembereket.

A június 20-i menekültügyi világnap alkalmából az Európa Tanács HELP / UNHCR ingyenes online tanfolyamot indít a bevándorlási fogva tartás alternatíváiról azzal a céllal, hogy támogassa a migrációval foglalkozó jogi és más területen dolgozó szakembereket. Európában egyre növekszik az igény, hogy a bevándorlást a bevándorlók fogva tartása nélkül kezeljék, ugyanakkor nagy lehetőségek rejlenek a fogva tartás alternatíváiban.

„A bevándorlási fogva tartás alternatívái egyre inkább elfogadottak, mivel költséghatékonynak bizonyultak, illetve ezen eszközök alkalmazásával az államok hatékonyan kezelhetik a bevándorló gyermekek és családok ügyeit, humánus és az emberi jogoknak megfelelő módon. Az Európa Tanács által indított tanfolyam jó példa egy olyan személyre szabott eszközre, amely figyelembe veszi a bevándorlók fogva tartása helyett meglévő alternatívák jogi és gyakorlati aspektusait is.” nyilatkozta Drahoslav Štefánek, az Európa Tanács migrációs és menekültügyi különleges képviselője.

Az online tanfolyam négy modulból áll, amelyek három kulcskérdést vizsgálnak:

1) Miért érdemes alternatívákat alkalmazni a bevándorlási fogva tartás helyett?

2) Milyen lehetséges alternatívákat állnak rendelkezésre?

3) Hogyan tehetjük hatékonnyá az alternatívákat az egyes országokban?

Interaktív információk, példák, forgatókönyvek, reflektáló gyakorlatok és prezentációk révén a kurzus megvizsgálja a legfontosabb jogi és gyakorlati fogalmakat és alapelveket, az alkalmazandó emberi jogi normákat, valamint azokat a központi tényezőket, amelyek tényleges alternatívát jelentenek.

A tanfolyam az Európa Tanács CDDH elemzésén és a bevándorlási fogva tartás alternatíváiról szóló gyakorlati útmutatón alapul, amelyet az Európa Tanács Független Emberi Jogi Testületek Osztálya és az Emberi Jogi Képzés Jogászok számára (HELP) nevű szervezet közösen készített. A tanfolyam anyagát az Európa Tanács menekültek és bevándorló gyermekek védelméről szóló cselekvési terve keretében, a migrációval és a menekültekkel foglalkozó különleges képviselő hivatalának és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalának (UNHCR) közreműködésével állították össze.

„Az UNHCR arra ösztönzi az országokat, hogy vizsgálják felül a bevándorlási fogva tartási gyakorlatukat, és biztosítsák szélesebb körben a menekültek, menedékkérők és családtagjaik számára a fogva tartás alternatíváit. Az UNHCR álláspontja szerint a gyermekeket soha nem szabad őrizetbe tartani bevándorlással kapcsolatos célokból, mivel ez nem szolgálja a gyermekek érdekét. Az UNHCR reméli, hogy ez a közös online tanfolyam hozzájárul az őrizetbe vétel alternatíváinak gyakoribb alkalmazásához Európában. ” – jelentette ki Jutta Seidel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának az európai intézményeknél képviselt strasbourgi képviseletének felelős tisztje.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.