Becsületsértésért perelte be a polgármester és a jegyző, felmentették


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kőszegi Járásbíróság felmentette a vádlottat az ellene 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett becsületsértés vétsége miatt emelt vád alól.

A feljelentés szerint a polgármester sértett magánindítványt terjesztett elő a sérelmére elkövetett rágalmazás vétsége miatt a korábbi alpolgármester – jelenleg a képviselő-testület tagja –ellen.

A feljelentés szerint 2020. július 9-től több alkalommal, 2020. július 29-ig egy internetes oldalon és facebook profillal a becsület csorbítására alkalmas tények, tényre közvetlenül utaló kifejezések kerültek publikálásra. A sértett csatolta a hivatkozott, sérelmezett írásokat és kérte az elkövető felelősségre vonását.

Továbbá a jegyző is magánindítványt terjesztett elő a sérelmére elkövetett rágalmazás vétsége miatt a vádlott ellen. A feljelentés szerint 2020. július 11-től több alkalommal egy internetes oldalon a becsület csorbítására alkalmas tények, tényre közvetlenül utaló kifejezések kerültek publikálásra 2020. július 25-ig. A sértett csatolta a hivatkozott, sérelmezett írásokat és kérte az elkövető felelősségre vonását.

A vádlott nem vitatta, hogy az internetes bejegyzéseket ő írta és tette közzé.

A Kőszegi Járásbíróság szerint a vádlott véleményét, értékítéletét képezik a közügyek gyakorlását érintően általános formában, konkrét tények állítása nélküli negatív értékelések, ekként becsületsértés megállapítására lehet alkalmas. A hivatkozott írások, mint közhatalmat gyakorló személyeknek ezen tevékenységével összefüggésben kerültek megfogalmazásra; a vádlott a sértettek közszereplői minőségével, a közügyeket érintően írta a sérelmezett kifejezéseket. A közhatalmat gyakorló hivatalos személy az ezen tevékenységével összefüggésben elhangzott kritikákkal, bírálatokkal szemben az átlagosnál magasabb tűrési küszöböt kell, hogy elviseljen. Vagyis a vádlott az Alaptörvény IX. cikkének (1) bekezdésében írt véleménynyilvánítás szabadságával élt, a szabad véleménynyilvánítási jogát gyakorolta még akkor is, ha a bejegyzésekben a magánvádlók közéleti tevékenységét negatívan értékelte.

Ezért mentette fel a bíróság bűncselekmény hiányában a vádlottat az ellene emelt vád alól.

Az ítélet nem jogerős, azt a vádlott tudomásul vette, míg a magánvádló a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanapot tartott fenn.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2021. január 13.

Németország: A szólásszabadság legyűri a becsületsértést

A ’gúnyosan nevetgélő’ bíró és az ’intellektuálisan túlterhelt’ rendőr kijelentések nem becsületsértők. A trágár mocskolódás pedig tartalmilag összefügghet egy politikai vitával és így a szólásszabadság része – ítélkeztek az elmúlt években a német bíróságok.
2020. július 23.

A vádlott becsületsértő kijelentése is fokozott védelemben részesül

A háborús bűnökkel vádolt kérelmező az utolsó szó jogán az ellene valló tanúk befolyásolásával vádolt meg egy ismert horvát háborús veteránt. A kijelentések miatt becsületsértés vádjával eljárás indult, amelyben a kérelmezőt bűnösnek találta a horvát bíró. A Bíróság túlzónak találta a büntetőjogi felelősség megállapítását arra tekintettel, hogy kijelentéseket a vádlott védekezése körében, közérdeklődésre számot tartó ügyben, közéleti szereplőre vonatkozóan tette.