Beszámoló a Be. kodifikációról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kodifikációs Munkacsoport tevékenysége során a törvényes vád, a vádemelés szabályai, a bizonyítás, funkciómegosztás érvényesülésének szabályaira, a hatályon kívül helyezések visszaszorítását segítő es a bírák védelmét szolgáló feltételekre koncentrált


A büntető ügyszak számára a Be. kodifikáció határozta meg a 2016-os évet.  Az év során közel 2500 oldalnyi dokumentum véleményezését kérte az Igazságügyi Minisztérium az OBH-tól.

[multibox]

A bíróságok mintegy 700 oldalban fogalmazták meg az új Be-vel kapcsolatos javaslataikat, az OBH és a Be. kodifikációs Munkacsoport képviselői pedig személyes egyeztetéseken vettek részt az Igazságügyi Minisztériumban, amely 128 órát vett igénybe.

A kodifikációs Munkacsoport tevékenysége során a törvényes vád, a vádemelés szabályai, a bizonyítás, funkciómegosztás érvényesülésének szabályaira, a hatályon kívül helyezések visszaszorítását segítő es a bírák védelmét szolgáló feltételekre koncentrált, valamint arra, hogy megteremtse a XXI. századi bíráskodás feltételeit, ahol az informatika az egyik legnagyobb segítség a bíró kezében.

A törvénytervezet már túljutott az ötpárti egyeztetésen is, a törvényjavaslat pedig várhatóan jövőre még az első negyedévben a parlament elé kerül.

Az Országos Bírói Tanács egyhangú határozatával elfogadta az Új Be. kodifikációs Munkacsoport elnökének beszámolóját.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.