Bíróságtörténeti kiállítás nyílt

Szerző: Ügyvédvilág
Dátum: 2015. május 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Válogatás a Debreceni Királyi Ítélőtábla dokumentumaiból címmel nyílt bíróságtörténeti kiállítás – olvasható a birosag.hu-n.


A teljes magyar bírósági szervezet előtt tisztelgünk akkor, amikor a Debreceni Ítélőtábla létrehozásának és újraindításának 10 éves jubileumán megemlékezünk elődeinkről – ezzel a gondolattal nyitotta meg Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke, az ítélőtábla újraindításának 10. évfordulójára rendezett ünnepséget.

A jeles eseményhez „Legyen ez az épület mindenkor az igazság temploma” – Válogatás a Debreceni Királyi Ítélőtábla dokumentumaiból címmel bíróságtörténeti kiállítás is kapcsolódott, melyet Szendiné Dr. Orvos Erzsébet a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója nyitott meg. Az ítélőtábla aulájában elhelyezett tárolókban eredeti okiratokat, határozatokat, tárgyalási jegyzőkönyveket láthatunk. Köztük a Királyi Ítélőtábla épületének átadásáról 1897-ben készült jegyzőkönyvet illetve Dr. Réczei Sándor ítélőtáblai bíró Debrecen román megszállásának idején (1919-1920) írt naplóját. Korabeli fényképek idézik a bírákat, a debreceni Királyi Törvényszék épületét és tervrajzát. A kiállítás anyagát a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár bocsátotta a Debreceni Ítélőtábla rendelkezésére.
 
A kiállítás a nagyközönség számára hétfőtől csütörtökig 14. és 15 óra között látogatható.  

Kapcsolódó cikkek:


Időseket kifosztó férfiakat ítélt el a bíróság
2021. január 22.

Kilencrendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás miatt jogerősen öt év hat hónap és négy év két hónap börtönre ítéltek Pécsen két férfit, aki baranyai falvakban élő időseket tévesztett meg és fosztott ki.

Az otthonban élő idősek kapcsolattartása a koronavírus idején
2021. január 21.

Az otthonban élő idősek kapcsolattartása a koronavírus idején

Zavarosak és hiányosak a szociális otthonok lakóira vonatkozó kapcsolattartási szabályok. Az általános látogatási és kijárási tilalom alól vannak kivételek, de ezek alkalmazása nem egyértelmű, ami bizonytalanságot okoz. Emiatt a TASZ fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz és külön felhívta a figyelmet a koronavírus-fertőzésen átesett lakók védettebb helyzetére, kérve a rájuk vonatkozó szabályok megalkotását.