Bíróságtörténeti kiállítás nyílt

Szerző: Ügyvédvilág
Dátum: 2015. május 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Válogatás a Debreceni Királyi Ítélőtábla dokumentumaiból címmel nyílt bíróságtörténeti kiállítás – olvasható a birosag.hu-n.


A teljes magyar bírósági szervezet előtt tisztelgünk akkor, amikor a Debreceni Ítélőtábla létrehozásának és újraindításának 10 éves jubileumán megemlékezünk elődeinkről – ezzel a gondolattal nyitotta meg Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke, az ítélőtábla újraindításának 10. évfordulójára rendezett ünnepséget.

A jeles eseményhez „Legyen ez az épület mindenkor az igazság temploma” – Válogatás a Debreceni Királyi Ítélőtábla dokumentumaiból címmel bíróságtörténeti kiállítás is kapcsolódott, melyet Szendiné Dr. Orvos Erzsébet a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója nyitott meg. Az ítélőtábla aulájában elhelyezett tárolókban eredeti okiratokat, határozatokat, tárgyalási jegyzőkönyveket láthatunk. Köztük a Királyi Ítélőtábla épületének átadásáról 1897-ben készült jegyzőkönyvet illetve Dr. Réczei Sándor ítélőtáblai bíró Debrecen román megszállásának idején (1919-1920) írt naplóját. Korabeli fényképek idézik a bírákat, a debreceni Királyi Törvényszék épületét és tervrajzát. A kiállítás anyagát a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár bocsátotta a Debreceni Ítélőtábla rendelkezésére.
 
A kiállítás a nagyközönség számára hétfőtől csütörtökig 14. és 15 óra között látogatható.  

Kapcsolódó cikkek:


Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?
2019. október 22.

Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?

A felülvizsgálati kérelem befogadás megengedhetőségével kapcsolatos feltételeknek a Kp-ban nem szereplő elemmel való kiegészítése nem jogértelmezés, hanem bírói jogalkotás lenne.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról
2019. október 22.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról

A Kúria álláspontja szerint a hitelesíteni kért kérdés nem a beruházás meghiúsítását, hanem elhalasztását célozza, nem befolyásolja és nem akadályozza a hatósági eljárások gyors lefolytatását, továbbá nem érint Kormány hatáskörébe tartozó kérdést sem. A kérdés egyértelmű, a betű elírási hibának értelemzavaró hatása nincs.

Meglőtte ismerősét, hét évet kapott
2019. október 22.

Hét év fegyházbüntetésre ítélte kedden, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék azt a dunakömlődi férfit, aki tavaly nyáron mellkason lőtte a közelben dolgozó ismerősét.

Menetrend szerinti busz sofőrjével szállíttatta a kokaint egy zalai férfi
2019. október 22.

Kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt letartóztattak egy zalai férfit, aki a Budapest és Zalaegerszeg között közlekedő menetrend szerinti buszjárat sofőrjével szállíttatta ismerősének a kokaint - közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?
2019. október 22.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?

Arra az esetre keresünk megoldást, amikor a Kft. üzlettársunk kizárásra okot adó magatartást nem tanúsított, de üzleti megfontolásból mégis szeretnénk tagtársunk irányítási jogait visszaszorítani, vagy esetleg üzletrészét megszerezni.