Bíróságtörténeti kiállítás nyílt

Szerző: Ügyvédvilág
Dátum: 2015. május 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Válogatás a Debreceni Királyi Ítélőtábla dokumentumaiból címmel nyílt bíróságtörténeti kiállítás – olvasható a birosag.hu-n.


A teljes magyar bírósági szervezet előtt tisztelgünk akkor, amikor a Debreceni Ítélőtábla létrehozásának és újraindításának 10 éves jubileumán megemlékezünk elődeinkről – ezzel a gondolattal nyitotta meg Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke, az ítélőtábla újraindításának 10. évfordulójára rendezett ünnepséget.

A jeles eseményhez „Legyen ez az épület mindenkor az igazság temploma” – Válogatás a Debreceni Királyi Ítélőtábla dokumentumaiból címmel bíróságtörténeti kiállítás is kapcsolódott, melyet Szendiné Dr. Orvos Erzsébet a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója nyitott meg. Az ítélőtábla aulájában elhelyezett tárolókban eredeti okiratokat, határozatokat, tárgyalási jegyzőkönyveket láthatunk. Köztük a Királyi Ítélőtábla épületének átadásáról 1897-ben készült jegyzőkönyvet illetve Dr. Réczei Sándor ítélőtáblai bíró Debrecen román megszállásának idején (1919-1920) írt naplóját. Korabeli fényképek idézik a bírákat, a debreceni Királyi Törvényszék épületét és tervrajzát. A kiállítás anyagát a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár bocsátotta a Debreceni Ítélőtábla rendelkezésére.
 
A kiállítás a nagyközönség számára hétfőtől csütörtökig 14. és 15 óra között látogatható.  

Kapcsolódó cikkek:


Vádat emeltek az élettársát meggyilkoló dávodi nő ellen
2020. június 3.

Minősített emberölés bűntette miatt vádat emeltek egy dávodi nő ellen, aki 2019 júliusában egy szemeteszacskóval megfojtotta, majd savval leöntötte az élettársát azért, hogy ne kelljen kiköltöznie a sértett által bérelt házból.

Külföldi cégrészesedés: a tranzakciók nagy része érintett lehet
2020. május 29.

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.