Biztosítani kell a lengyel ombudsman működését

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. október 23.
Címkék: , , , ,
Rovat:
A Lengyelország külügyminiszteréhez címzett, nyílt levelében az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović aggodalmát fejezi ki a lengyel ombudsmani intézmény folyamatos és hatékony működését fenyegető kockázatok miatt.

Alkotmányosan aggályos az a jogi rendelkezés, amely lehetővé teszi a jelenlegi ombudsman számára, hogy megbízatásának lejárta és utódjának megválasztása között továbbra is gyakorolhassa feladatait, kiváltképp, hogy az új ombudsman megválasztása elhúzódik, ez pedig azzal fenyegetett, hogy ez fontos alkotmányos intézmény határozatlan ideig vezető nélkül maradhat. A biztos emlékeztetett, hogy a velencei alapelvek értelmében az államok kötelesek hatékony védelmet nyújtani az ombudsmani intézményeket az elnyomásukat célzó vagy eredményező fenyegetésekkel vagy fellépésekkel, illetve a tényleges működésük akadályozásával szemben.

Mijatović biztos felkérte a lengyel hatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogyan kívánják biztosítani az ombudsmani intézmény függetlenségének és folyamatos működésének teljes körű védelmét. “Első és legfontosabb a lengyel állampolgárok számára, de Lengyelország nemzetközi partnerei számára is, hogy számíthassanak egy független és hatékony ombudsmani intézmény szakértelmére, amely teljes mértékben megfelel a nemzetközi normáknak, beleértve a párizsi és a velencei elveket” – írta a lengyel külügyminiszternek címzett levelében.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek: