Biztosítani kell a lengyel ombudsman működését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Lengyelország külügyminiszteréhez címzett, nyílt levelében az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović aggodalmát fejezi ki a lengyel ombudsmani intézmény folyamatos és hatékony működését fenyegető kockázatok miatt.

Alkotmányosan aggályos az a jogi rendelkezés, amely lehetővé teszi a jelenlegi ombudsman számára, hogy megbízatásának lejárta és utódjának megválasztása között továbbra is gyakorolhassa feladatait, kiváltképp, hogy az új ombudsman megválasztása elhúzódik, ez pedig azzal fenyegetett, hogy ez fontos alkotmányos intézmény határozatlan ideig vezető nélkül maradhat. A biztos emlékeztetett, hogy a velencei alapelvek értelmében az államok kötelesek hatékony védelmet nyújtani az ombudsmani intézményeket az elnyomásukat célzó vagy eredményező fenyegetésekkel vagy fellépésekkel, illetve a tényleges működésük akadályozásával szemben.

Mijatović biztos felkérte a lengyel hatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogyan kívánják biztosítani az ombudsmani intézmény függetlenségének és folyamatos működésének teljes körű védelmét. „Első és legfontosabb a lengyel állampolgárok számára, de Lengyelország nemzetközi partnerei számára is, hogy számíthassanak egy független és hatékony ombudsmani intézmény szakértelmére, amely teljes mértékben megfelel a nemzetközi normáknak, beleértve a párizsi és a velencei elveket” – írta a lengyel külügyminiszternek címzett levelében.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]