Biztosítani kell a lengyel ombudsman működését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Lengyelország külügyminiszteréhez címzett, nyílt levelében az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović aggodalmát fejezi ki a lengyel ombudsmani intézmény folyamatos és hatékony működését fenyegető kockázatok miatt.

Alkotmányosan aggályos az a jogi rendelkezés, amely lehetővé teszi a jelenlegi ombudsman számára, hogy megbízatásának lejárta és utódjának megválasztása között továbbra is gyakorolhassa feladatait, kiváltképp, hogy az új ombudsman megválasztása elhúzódik, ez pedig azzal fenyegetett, hogy ez fontos alkotmányos intézmény határozatlan ideig vezető nélkül maradhat. A biztos emlékeztetett, hogy a velencei alapelvek értelmében az államok kötelesek hatékony védelmet nyújtani az ombudsmani intézményeket az elnyomásukat célzó vagy eredményező fenyegetésekkel vagy fellépésekkel, illetve a tényleges működésük akadályozásával szemben.

Mijatović biztos felkérte a lengyel hatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogyan kívánják biztosítani az ombudsmani intézmény függetlenségének és folyamatos működésének teljes körű védelmét. “Első és legfontosabb a lengyel állampolgárok számára, de Lengyelország nemzetközi partnerei számára is, hogy számíthassanak egy független és hatékony ombudsmani intézmény szakértelmére, amely teljes mértékben megfelel a nemzetközi normáknak, beleértve a párizsi és a velencei elveket” – írta a lengyel külügyminiszternek címzett levelében.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Börtönbe küldték Nicolas Sarkozy volt munkatársait

Börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.

2022. január 24.

Vodkát használtak a fertőtlenítőszerben a hamisítók

Vádat emeltek két férfi és két nő ellen, akik a koronavírusjárványt kihasználva hamis kézfertőtlenítő-szert gyártottak és értékesítettek, a csalással pedig hét sértettnek több mint 28 millió forint kárt okoztak.

2022. január 24.

Megújul a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat

A Kúriai Döntések Bírósági Határozatok folyóirat 70. évfolyama 2022. január 20-tól külsejében is megújulva és – a kor kívánalmainak megfelelően – a fenntarthatóság jegyében online, szabad hozzáférésű (open access) kiadványként jelenik meg.