Erősödik a jogi tudományos kutatások szerepe a Kúrián


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szervezettebb formában, szabad kapacitásukat felhasználva végezhetik tudományos és kutatási tevékenységüket a főtanácsadók a Kúrián.

Ennek érdekében új feladatokat kap a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Jogi Irodája, amely új szervezeti struktúrában, Nemzetközi Tudományos és Dokumentációs Főosztály néven folytatja a jövőben tevékenységét. A főosztály alá tartozó, Tudományos és Dokumentációs Osztály keretében dolgoznak majd a kúriai főtanácsadók, illetve működik a Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár.

A Kúria 2014. évi szervezetfejlesztési programja keretében sor került a bírák munkáját segítő igazságügyi alkalmazottak optimális létszámának és összetételének meghatározására. Ezt követően épült fel a főtanácsadói rendszer, amelynek célja, hogy minden bírói tanács mellé kerüljön beosztásra egy jogi tudományos munkatárs, aki részt vesz az elvi és az ítélkezési munka megalapozásában. A Kúria új középtávú intézményi stratégiája is rögzíti, hogy létrejön a Kúria tudományos és dokumentációs központja, amely a főtanácsadók tudományos tevékenységén keresztül segíti a Kúria ítélkező tanácsainak és kollégiumvezetőinek munkáját.

A jövőben a főtanácsadók továbbra is segítik a bírói tanácsok és kollégiumok munkáját, ugyanakkor az új szervezeti struktúrában az egész Kúriára nézve, illetve az igazságszolgáltatás egészét érintően végeznek kutatást, tudományos tevékenységet, felhasználva a jogtudomány új hazai és nemzetközi vívmányait.

A Kúria kollégiumai első lépésként 19 kutatási témára tettek javaslatot az újonnan megalakuló szervezeti egység számára. A javaslatok között szerepel például: a jogviszonyváltással és jogállás-változással kapcsolatban felmerülő munkajogi problémák; az információs technológia és a jog összefüggéseinek egyes kérdései; a magánélet és az ún. internet-alapú társadalom összefüggései.

(kuria-birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

AI fronton is élesedik a verseny az EU és az USA között

Helyi nyelveket beszélő, mesterséges intelligencia alapú chatbotok fejlesztésén dolgozik az Európai Unió, nehogy az amerikai technológia és az amerikai vállalatok felzabálják a kontinens piacát és kultúráját – írja az Euronews.

2024. április 12.

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

2024. április 12.

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.