Erősödik a jogi tudományos kutatások szerepe a Kúrián


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szervezettebb formában, szabad kapacitásukat felhasználva végezhetik tudományos és kutatási tevékenységüket a főtanácsadók a Kúrián.


Ennek érdekében új feladatokat kap a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Jogi Irodája, amely új szervezeti struktúrában, Nemzetközi Tudományos és Dokumentációs Főosztály néven folytatja a jövőben tevékenységét. A főosztály alá tartozó, Tudományos és Dokumentációs Osztály keretében dolgoznak majd a kúriai főtanácsadók, illetve működik a Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár.

A Kúria 2014. évi szervezetfejlesztési programja keretében sor került a bírák munkáját segítő igazságügyi alkalmazottak optimális létszámának és összetételének meghatározására. Ezt követően épült fel a főtanácsadói rendszer, amelynek célja, hogy minden bírói tanács mellé kerüljön beosztásra egy jogi tudományos munkatárs, aki részt vesz az elvi és az ítélkezési munka megalapozásában. A Kúria új középtávú intézményi stratégiája is rögzíti, hogy létrejön a Kúria tudományos és dokumentációs központja, amely a főtanácsadók tudományos tevékenységén keresztül segíti a Kúria ítélkező tanácsainak és kollégiumvezetőinek munkáját.

A jövőben a főtanácsadók továbbra is segítik a bírói tanácsok és kollégiumok munkáját, ugyanakkor az új szervezeti struktúrában az egész Kúriára nézve, illetve az igazságszolgáltatás egészét érintően végeznek kutatást, tudományos tevékenységet, felhasználva a jogtudomány új hazai és nemzetközi vívmányait.

A Kúria kollégiumai első lépésként 19 kutatási témára tettek javaslatot az újonnan megalakuló szervezeti egység számára. A javaslatok között szerepel például: a jogviszonyváltással és jogállás-változással kapcsolatban felmerülő munkajogi problémák; az információs technológia és a jog összefüggéseinek egyes kérdései; a magánélet és az ún. internet-alapú társadalom összefüggései.

(kuria-birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 20.

Átfogóan vizsgálja a tanulókat érő szexuális zaklatást, bántalmazást az ombudsman

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított  általános, valamint középfokú iskolában és szakképző intézményben a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépés és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülmények, intézkedési lehetőségek megfelelő feltérképezése, javaslatok megfogalmazása érdekében – tudatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

2023. március 17.

Szigorították az állatkínzásért kiszabható büntetést Spanyolországban

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük – egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

2023. március 17.

Uniós biztos: a tagállami hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a jogellenes megfigyelésekre vonatkozó állításokat

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az illetékes tagállami hatóságok teljes mértékben éljenek hatáskörükkel, és alaposan vizsgálják ki a jogellenes megfigyelési tevékenységekre vonatkozó állításokat, és állítsák helyre az állampolgárok bizalmát – jelentette ki Maired McGuinness uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön.