Erősödik a jogi tudományos kutatások szerepe a Kúrián

Szervezettebb formában, szabad kapacitásukat felhasználva végezhetik tudományos és kutatási tevékenységüket a főtanácsadók a Kúrián.


Ennek érdekében új feladatokat kap a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Jogi Irodája, amely új szervezeti struktúrában, Nemzetközi Tudományos és Dokumentációs Főosztály néven folytatja a jövőben tevékenységét. A főosztály alá tartozó, Tudományos és Dokumentációs Osztály keretében dolgoznak majd a kúriai főtanácsadók, illetve működik a Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár.

A Kúria 2014. évi szervezetfejlesztési programja keretében sor került a bírák munkáját segítő igazságügyi alkalmazottak optimális létszámának és összetételének meghatározására. Ezt követően épült fel a főtanácsadói rendszer, amelynek célja, hogy minden bírói tanács mellé kerüljön beosztásra egy jogi tudományos munkatárs, aki részt vesz az elvi és az ítélkezési munka megalapozásában. A Kúria új középtávú intézményi stratégiája is rögzíti, hogy létrejön a Kúria tudományos és dokumentációs központja, amely a főtanácsadók tudományos tevékenységén keresztül segíti a Kúria ítélkező tanácsainak és kollégiumvezetőinek munkáját.

A jövőben a főtanácsadók továbbra is segítik a bírói tanácsok és kollégiumok munkáját, ugyanakkor az új szervezeti struktúrában az egész Kúriára nézve, illetve az igazságszolgáltatás egészét érintően végeznek kutatást, tudományos tevékenységet, felhasználva a jogtudomány új hazai és nemzetközi vívmányait.

A Kúria kollégiumai első lépésként 19 kutatási témára tettek javaslatot az újonnan megalakuló szervezeti egység számára. A javaslatok között szerepel például: a jogviszonyváltással és jogállás-változással kapcsolatban felmerülő munkajogi problémák; az információs technológia és a jog összefüggéseinek egyes kérdései; a magánélet és az ún. internet-alapú társadalom összefüggései.

(kuria-birosag.hu)Kapcsolódó cikkek:


A GVH 4 milliárd jóvátételre kötelezte az eMAG-ot
2021. május 12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 200 millió forintos bírságot szabott ki, és mintegy 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az eMAG online áruház üzemeltetőit; az eMAG elfogadta a döntést.

Az EU igazságügyi biztosával egyeztetett Varga Judit igazságügyi miniszter
2021. május 12.

Az EU igazságügyi biztosával egyeztetett Varga Judit igazságügyi miniszter

Konstruktív és őszinte légkörben zajlott Varga Judit és Didier Reynders kedd reggeli brüsszeli megbeszélése – erről az EU igazságügyi biztos számolt be követőinek. A tárgyalás részleteit ismerő uniós források szerint Reynders azt is kérte, hogy Magyarország gondolja újra az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kérdését.