Csehi Zoltánt jelöli a kormány az Európai Unió Bíróságának bírójának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós törvényszéki bírói posztot betöltő Csehi Zoltánt jelölik az Európai Unió Bíróságának bírói tisztségére.

A tisztséget 2004 óta Juhász Endre töltötte be. Azóta változatlanul a kormány joga és felelőssége az Európai Unió bíróságára és törvényszékére való jelölés. Ezzel összhangban az Országgyűlésről szóló törvény értelmében az Európai Unió Bírósága magyar tagjainak személyére a kormány tesz javaslatot, a jelöltet az Országgyűlés meghallgathatja. Csehi Zoltánt az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága múlt hétfői ülésén meghallgatta és támogatta – derül ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményéből.

A közlemény szerint Csehi Zoltán csaknem harmincéves tudományos és egyetemi oktatói pályafutást maga mögött hagyva, 2016 óta az Európai Unió Törvényszékének bírája. Előtte hosszú évekig tanszékvezető egyetemi tanár volt Magyarországon és vendégoktató a Lyoni Katolikus Egyetemen. Hét könyv, több mint 150 jogi tanulmány és számos egyéb szakmai közlemény szerzője.

2016-ban történt kinevezését megelőzően ugyancsak támogatta jelölését az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága, emellett alkalmasságáról pozitív véleményt adott az úgynevezett 255. cikk szerinti bizottság is. Ez utóbbi testületet – amelynek tagjai többek között korábbi tagállami legfelsőbb bírósági és alkotmánybírósági elnökök és korább európai bírósági bírák – a lisszaboni szerződéssel hozták létre a tagállamok abból a célból, hogy a bírójelöltek szakmai megfelelőségét garantálja.

Az IM kitért arra is, „bevett gyakorlat”, hogy a tagállamok kormányai az Európai Unió Bíróságába olyan jelöltet állítanak, aki azt megelőzően az Európai Unió Törvényszékén töltött be bírói tisztséget és így jól ismeri az intézmény működését. Az Európai Unió Bíróságának jelenlegi elnöke, valamint hat másik tagja is törvényszéki bíró volt a bíróságra történő kinevezését megelőzően – jegyezték meg.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.