Csökken az egyszereplős közbeszerzések száma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén a harmadik negyedévben csökkenésnek indult az egyajánlatos közbeszerzési szerződések száma, ami az európai uniós forrásokkal kapcsolatos egyeztetések szempontjából pozitív fejlemény – közölte a Közbeszerzési Hatóság csütörtökön.

A hatóság adatai szerint a 2022 első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte a 3628 milliárd forintot, ez csaknem 50 százalékkal, 1200 milliárd forinttal magasabb az előző évinél. Szeptember végéig Magyarországon 5896 közbeszerzési eljárást folytattak, ami kismértékű emelkedés 2021 azonos időszakához képest.

Az uniós eljárásrend szerint számított egyszereplős beszerzések aránya a teljes havi szerződésszámhoz viszonyítva augusztusban 26,8, szeptemberben 26 százalékra csökkent, míg az év korábbi időszaka során ez az arányszám 34 és 48 százalék között alakult. A nemzeti eljárásrend szerint augusztusban 17,0, szeptemberben 17,3 százalék volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A Közbeszerzési Hatóság emlékeztetett, hogy tavasszal – a kormány ide vonatkozó rendelete után – közölte, a közbeszerzések hatékonyságának további javítása érdekében kiemelt figyelmet fordít az egyajánlatos közbeszerzések ellenőrzésére, és amennyiben egyetlen ajánlat érkezik egy felhívásra, akkor eredménytelenné kell nyilvánítaniuk az eljárást.

Magyarország korábban azt vállalta, hogy az uniós és a hazai forrásból megvalósuló beszerzéseknél az egyajánlatos közbeszerzések arányát tartósan 15 százalék alá csökkenti 2024 végéig. A hatóság tájékoztatása szerint a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások (hnt) száma továbbra is alacsony szinten van. Az uniós eljárásrendben mind szám- mind értékarányban tovább csökken ezek hányada.

A közbeszerzési eljárásokban a verseny mérőfokát jelző másik fontos mutató, az eljárásokban átlagosan beérkező ajánlatok száma továbbra is magas szinten áll. Az év első kilenc hónapjában ez az arányszám 6,4 volt, ami a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzetet jelzi – írták. Hangsúlyozták, folytatódik a magyar gazdaság szerkezete és teljesítménye szempontjából pozitív tendencia, a gazdaság húzóerejét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások 4986 közbeszerzési eljárást nyertek 1784 milliárd forint értékben a vizsgált időszakban. Idén szeptember végéig a hatóság 21 333 darab hirdetményt ellenőrzött, melyek közül 20 299 alkalommal küldött hiánypótlási felhívást, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ajánlatkérők hirdetményei jogszerű tartalommal jelenjenek meg – közölték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.