E-recept kiadásánál jogszerűen kérnek személyi igazolványt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAIH megállapította, hogy nem következett be jogsérelem  és annak közvetlen veszélye sem állt fenn, a gyógyszertárak gyógyszerek kiadásával összefüggésben felmerülő adatkezelése jogszerű.

A Hatósághoz több olyan beadvány érkezett, amiben különböző gyógyszertárak adatkezelését kifogásolták, miszerint az e-recept rendszer útján, elektronikus vényre felírt gyógyszerek kiadását személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, útlevél, jogosítvány) – valamint a TAJ kártya, lakcímkártya – bemutatásához kötik.

A NAIH megállapította, hogy nem következett be jogsérelem  és annak közvetlen veszélye sem állt fenn, a gyógyszertárak gyógyszerek kiadásával összefüggésben felmerülő adatkezelése jogszerű. A Hatóság álláspontja szerint a gyógyszer kiadója, a hatályos jogszabályok értelmében csak a betegek személyes azonosítását követően, – vagy a betegek által meghatalmazott személy(ek) azonosítását követően – járhat el, azaz adhat ki gyógyszert.

A NAIH állásfoglalása itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

2024. február 29.

EP: az Európai Bizottság keveset tesz az uniós értékek védelmében

Az Európai Parlament elfogadta szerdai strasbourgi plenáris ülésén az Európai Bizottság 2023-as jogállamisági jelentéséről szóló saját jelentését, és eszerint az Európai Unió egész területén veszélyben vannak az alapvető jogok, a demokrácia és a jogállamiság, mégis ezek védelmében a bizottság nem cselekszik kellőképpen.