E-recept kiadásánál jogszerűen kérnek személyi igazolványt


A NAIH megállapította, hogy nem következett be jogsérelem  és annak közvetlen veszélye sem állt fenn, a gyógyszertárak gyógyszerek kiadásával összefüggésben felmerülő adatkezelése jogszerű.

A Hatósághoz több olyan beadvány érkezett, amiben különböző gyógyszertárak adatkezelését kifogásolták, miszerint az e-recept rendszer útján, elektronikus vényre felírt gyógyszerek kiadását személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, útlevél, jogosítvány) – valamint a TAJ kártya, lakcímkártya – bemutatásához kötik.

A NAIH megállapította, hogy nem következett be jogsérelem  és annak közvetlen veszélye sem állt fenn, a gyógyszertárak gyógyszerek kiadásával összefüggésben felmerülő adatkezelése jogszerű. A Hatóság álláspontja szerint a gyógyszer kiadója, a hatályos jogszabályok értelmében csak a betegek személyes azonosítását követően, – vagy a betegek által meghatalmazott személy(ek) azonosítását követően – járhat el, azaz adhat ki gyógyszert.

A NAIH állásfoglalása itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.