Egységesítik a dohánytermékek csomagolását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós előírásoknak megfelelően módosította a kormány a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló rendeletét.


A jövőben tilos jellegzetes ízesítésű és az alkotóelemeikben ízesítést tartalmazó cigaretta, illetve cigarettadohány-termékek forgalomba hozatala. Változnak a csomagolás szabályai is, így például cigaretta csomagolásán a felpattintható vagy felhajtható (flip-top) fedélen, illetve az oldalpántos doboz csapófedelén kívül nem lehet olyan nyílás, amely az első felnyitás után újrazárható, illetve a cigaretta csomagolása (csomagolási egysége) kizárólag téglatest alakú lehet, szabályozzák továbbá az is, hogy az egészségvédő feliratoknak a csomagolás mekkora részét (hány százalékát) kell elérniük, milyen színnel (alapon) és milyen betűtípussal kell feltüntetni. Egységesítik emellett magát a csomagolást is, amely nem tartalmaz díszítőelemeket.

[multibox]

A korábban (2016. augusztus 19-én) hatályos szabályoknak megfelelő dohányterméket főszabályként 2016. december 31-éig lehet gyártani, importálni, bejegyzett kereskedő által fogadni, 2017. február 28-áig lehet a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába beszállítani és kizárólag 2017. május 20-áig lehet forgalomba hozni.

A rendelet – két kivételtől eltekintve – 2016. augusztus 20-án lépett hatályba.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.