EJEB: Svájc jogsértően járna el egy afgán keresztény menedékkérő hazaküldésével

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. november 5.
Címkék: , ,
Rovat:
Svájc jogsértő módon járna el egy kikeresztelkedett afgán menedékkérő kitoloncolásával, mivel a férfi élete veszélybe kerülhet a hazájában, ahol vallási meggyőződése miatt üldöztetésnek lehet kitéve – foglalt állást kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A jelenleg 23 éves férfi 2014-ben nyújtott be menedékkérelmet Svájcban arra hivatkozva, hogy vallási meggyőződése miatt veszélyben lenne az egyébként is kevéssé biztonságos Afganisztánban. A hatóságok elutasító döntést hoztak, majd az ügy a helyi bíróságon folytatódott, amely azt megerősítette.

Az EJEB ideiglenes intézkedésként 2017-ben elrendelte, hogy függesszék fel a visszaküldési eljárást, amíg az ítélet meg nem születik.

Kedden a nemzetközi bírói fórum megállapította, hogy a kikeresztelkedett vagy azzal gyanúsított afgánok sok forrás szerint üldöztetéssel néznek szembe különböző csoportok vagy akár az állam részéről a dél-ázsiai országban. A kitoloncolás ezért sértené az Emberi Jogok Európai Egyezményének az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmáról szóló cikkelyét – mondták ki.

Kártérítést nem ítéltek meg a panaszosnak, minthogy a beadványban nem is támasztottak igényt semmilyen anyagi kompenzációra.

Ezen elsőfokú verdikt ellen három hónapig még mindkét fél fellebbezhet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírói testülethez az emberi jogok európai egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Elfogadta az Igazságügyi Bizottság az OBH elnökének beszámolóját
2019. november 13.

Elfogadta az Igazságügyi Bizottság az OBH elnökének beszámolóját

Vita nélkül fogadta el és terjeszti az Országgyűlés elé az Igazságügyi Bizottság az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2018. évi beszámolójáról szóló határozati javaslatát, miután a testület mai ülésén meghallgatta dr. Répássy Árpád elnökhelyettes tájékoztatását.

Ellenérték vagy kártérítés: áfa szempontból nem mindegy
2019. november 12.

Az Európai Unió Bírósága a közelmúltban újfent kijelentette, hogy a szerződésben kikötött kártérítés vagy kötbér is minősülhet egy szolgáltatás ellenértékének áfa szempontból. Ez azért nem mindegy, mert az ellenérték áfás, a kártérítés viszont nem. Mindez különösen az ún. hűségidős, vagy az egyéb határozott idejű szolgáltatásokat érintheti.

Helyreigazítás
2019. november 12.

Helyreigazítás

Az MTI közleménye nyomán 2019. november 8-án megjelent "Letartóztattak egy volt bírót" című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy a gyanúsított nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozott bíróként.