EJEB: Svájc jogsértően járna el egy afgán keresztény menedékkérő hazaküldésével

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. november 5.
Címkék: , ,
Rovat:
Svájc jogsértő módon járna el egy kikeresztelkedett afgán menedékkérő kitoloncolásával, mivel a férfi élete veszélybe kerülhet a hazájában, ahol vallási meggyőződése miatt üldöztetésnek lehet kitéve – foglalt állást kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A jelenleg 23 éves férfi 2014-ben nyújtott be menedékkérelmet Svájcban arra hivatkozva, hogy vallási meggyőződése miatt veszélyben lenne az egyébként is kevéssé biztonságos Afganisztánban. A hatóságok elutasító döntést hoztak, majd az ügy a helyi bíróságon folytatódott, amely azt megerősítette.

Az EJEB ideiglenes intézkedésként 2017-ben elrendelte, hogy függesszék fel a visszaküldési eljárást, amíg az ítélet meg nem születik.

Kedden a nemzetközi bírói fórum megállapította, hogy a kikeresztelkedett vagy azzal gyanúsított afgánok sok forrás szerint üldöztetéssel néznek szembe különböző csoportok vagy akár az állam részéről a dél-ázsiai országban. A kitoloncolás ezért sértené az Emberi Jogok Európai Egyezményének az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmáról szóló cikkelyét – mondták ki.

Kártérítést nem ítéltek meg a panaszosnak, minthogy a beadványban nem is támasztottak igényt semmilyen anyagi kompenzációra.

Ezen elsőfokú verdikt ellen három hónapig még mindkét fél fellebbezhet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírói testülethez az emberi jogok európai egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Adóügyi illetőség: sok a tévhit
2020. augusztus 13.

„Szlovák lakcímkártyám van, ezért Magyarországon nem kell adót fizetnem…” „Csak arra kell figyelnem, hogy 183 napnál ne töltsek itthon többet!”. Nagyon sok hasonló tévhit kering Magyarországon az adóilletőség szabályai és joggyakorlata kapcsán.

Nőket futtató testvérpár ellen emeltek vádat
2020. augusztus 13.

Nők prostitúciós tevékenységét szervezte és a bevételből tartotta el magát egy somogyi testvérpár az ügyészség szerint, ezért vádat emelt ellenük – tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség.

Nem kérhet erkölcsit az önkormányzat
2020. augusztus 12.

Nem kérhet erkölcsit az önkormányzat

A szociális bérlakás bérlőjétől jogszerűen nem kérhető erkölcsi bizonyítvány, mert az ellentétes az adattakarékosság és a célhoz kötött adatkezelés elvével.