Elbukott a debreceni devizahiteles is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogerősen elutasította a Debreceni Ítélőtábla pénteken egy devizahiteles keresetét, amelyben a hitelszerződés érvénytelenítését kérte, ezzel a bíróság megváltoztatta az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék idei ítéletét – közölte a táblabíróság sajtószóvivője.


Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a felperes a pénzintézet egyoldalú hiteldíj-, illetve törlesztőrészlet módosítása miatt kérte a szerződés érvénytelenítését.

A Debreceni Törvényszék első fokon kimondta: a hiteldíj módosításához szükséges okok listája – amely tartalmazza a bank működésén kívülálló, a pénzintézet költségeit befolyásoló objektív okokat – alapján a pénzintézet visszaélésszerűen is gyakorolhatja a szerződésmódosítás jogát.

Az ítélőtábla ezzel szemben kimondta, hogy ez a szempont a konkrét szerződésmódosítás kapcsán vizsgálható, és mivel az árfolyam ingadozásból adódó többletköltségeket a szerződéskor vállalták a hitel felvevői, az árfolyam követése nem tekinthető szerződésmódosításnak, így ez a szerződést sem teszi érvénytelenné.

A táblabíróság álláspontja szerint ebben a konkrét esetben bankváltás történt, melynek során a felek egyedi tárgyalásokat folytattak a szerződés feltételeiről. Ezért nem jöhet szóba az, hogy a felek nem tárgyalták meg a szerződési kikötéseket. Ez a másik ok, ami miatt a szerződés tisztességtelensége fel sem merülhet – tájékoztatott a szóvivő.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]