Elbukott a debreceni devizahiteles is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogerősen elutasította a Debreceni Ítélőtábla pénteken egy devizahiteles keresetét, amelyben a hitelszerződés érvénytelenítését kérte, ezzel a bíróság megváltoztatta az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék idei ítéletét – közölte a táblabíróság sajtószóvivője.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint a felperes a pénzintézet egyoldalú hiteldíj-, illetve törlesztőrészlet módosítása miatt kérte a szerződés érvénytelenítését.

A Debreceni Törvényszék első fokon kimondta: a hiteldíj módosításához szükséges okok listája – amely tartalmazza a bank működésén kívülálló, a pénzintézet költségeit befolyásoló objektív okokat – alapján a pénzintézet visszaélésszerűen is gyakorolhatja a szerződésmódosítás jogát.

Az ítélőtábla ezzel szemben kimondta, hogy ez a szempont a konkrét szerződésmódosítás kapcsán vizsgálható, és mivel az árfolyam ingadozásból adódó többletköltségeket a szerződéskor vállalták a hitel felvevői, az árfolyam követése nem tekinthető szerződésmódosításnak, így ez a szerződést sem teszi érvénytelenné.

A táblabíróság álláspontja szerint ebben a konkrét esetben bankváltás történt, melynek során a felek egyedi tárgyalásokat folytattak a szerződés feltételeiről. Ezért nem jöhet szóba az, hogy a felek nem tárgyalták meg a szerződési kikötéseket. Ez a másik ok, ami miatt a szerződés tisztességtelensége fel sem merülhet – tájékoztatott a szóvivő.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 31.

Első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték a 2019-es kőbányai emberölés elkövetésével vádolt férfit

A Fővárosi Törvényszék 2023. január 31-én életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádoltak. A terhelt 25 év elteltét követően bocsátható csak feltételes szabadságra – olvasható a Jogászvilághoz eljuttatott közleményben.

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.