Elérhető az OBH elnökének beszámolója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke törvényi kötelezettségének eleget téve elkészítette a 2017. I. félévről szóló beszámolóját, mely a bíróságok központi honlapján olvasható. A dokumentum részletes tájékoztatást ad a bíróságok általános helyzetéről és 2017 I. félévének eredményeiről. 


Dr. Handó Tünde az előszóban kifejtette, hogy a bírósági szervezet hatékonyságát jelző mutatószámok az ítélkezés időszerűségét és szakmai színvonalát tekintve is folyamatosan javulnak. Az Európai Bizottság 2017-es Igazságügyi eredménytáblája szerint a hazai ítélkezés továbbra is az uniós tagállamok élvonalába tartozik.
[htmlbox Változásfigyeltetés]
A jogszabályi előírások teljesítésén felül a beszámoló lehetőséget nyújt arra, hogy a bírák és a közügyek iránt érdeklődők betekintést nyerjenek a bíróságok központi igazgatásába és információkat szerezzenek annak működéséről. 
Az OBH elnökének 2017. I. félévi beszámolója itt tekinthető meg.
(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.