Elítélték az orosz szakadárokhoz beálló magyart


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szekszárdi Törvényszék 2 év börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélt egy férfit tiltott toborzás bűntette miatt. A törvényszék a szabadságvesztés végrehajtását 4 évre felfüggesztette, a próbaidő tartamára pedig elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.


Az ítélet tényállása szerint a vádlott korábban a rendőrség hivatásos állományába tartozott, 2015. január 30-án szűnt meg a szolgálati viszonya. Ezt követően 2015. szeptember 26-án az ukrajnai Donyeckbe utazott azzal a céllal, hogy a reguláris haderők ellen harcoljon az ún. donyecki szakadárok oldalán, és önként belépett a Donyecki Népköztársaság Hadseregébe, amely szövetséges fegyveres erőn kívüli idegen fegyveres szervezetnek minősül.

A vádlott néhány hetes katonai kiképzés után részt vett éles bevetésen is, 2016 januárjában megsérült és kórházba került, majd 2016 júliusában ismét visszatért az alakulatához, amikor is a frontvonalon teljesített szolgálata közben újra megsebesült. A vádlott 2016 szeptemberében további egy éves szolgálatra szóló szerződést írt alá, részére katonakönyv került kiállításra és nevére fegyverzetet adtak ki. Szolgálataiért az eltelt időszak alatt több kitüntetést kapott. Miután 2017. szeptember 21-én a Magyarország Moszkvai Nagykövetségén a vádlott részére ideiglenes magyar útlevelet állítottak ki, még aznap repülővel Budapestre utazott, majd a repülőtéren érvényes elfogatóparancs alapján őrizetbe vették a hatóságok.

[htmlbox beszedleiro]

A bíróság a büntetés súlyosító körülményeként értékelte, hogy a vádlott harci cselekményekben is részt vett, valamint hosszabb ideig teljesített tényleges, zsoldos katonai szolgálatot.
 
Enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, azt, hogy a cselekmény tekintetében teljes körű, ténybeli beismerő vallomást tett, továbbá az önkéntes hazatérés tényét.
 
A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, az ügyész súlyosítás végett jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.

(birosag.hu)
 


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

A GVH több eszközzel is védi a gyermekeket az online térben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új epizódot adott ki hivatalos podcast csatornáján. A podcast epizódban, a nemzeti versenyhatóság által ez év májusában lefolytatott átfogó gyorselemzés (sweep) eredményeiről beszél dr. Hernádi Júlia, a GVH fogyasztóvédelmi irodájának helyettes-vezetője.