Elkészült a Brexit tervezete

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. március 2.
Rovat:

Szerdán egy sajtóközlemény kíséretében hozták nyilvánosságra az EU tervezetét, amely a kilépés lényeges feltételeit tartalmazza.


Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra az Egyesült Királyság eu-s tagságának megszüntetésével kapcsolatos megállapodás tervezetét. 

Egy kapcsolódó sajtóközleményben pedig nyilvánosságra hozták a főbb javaslatokat is. A tervezet pontosan meghatározza az átmeneti időszak hosszát, vagyis, hogy meddig lesz az Egyesült Királyság az EU tagja, ezenkívül kitér a közösség területére már beszállírott áruk jogi sorsára, illetve az állampolgárok jogaira. 

Az egyik legnagyobb probléma azonban továbbra is megoldatlan maradt. Ez az Észak-Írország és az Egyesült Királyság között húzódó határ kérdése, amely részben Írországhoz, részben az Egyesült Királysághoz tartozik, de az EU része marad a Brexit után is. A felek el akarják kerülni az úgynevezett “kemény határ”, a szigorú határellenőrzés bevezetését, de a tervezetben mégis a felek által nem javasolt megoldást tartalmazza. 

A következő hetekben a az Európai Parlament Brexit Ügyi Bizottsága, az Európai Unió Tanács és a tagállamok is meg fogják vizsgálni a tervezetet, a megoldatlan kérdésekben pedig folytatják a tárgyalásokat. 

Az Egyesült Királyság hivatalosan 2019. március 30-án lép majd ki az EU-ból.

(jurist.org)

[htmlbox eu_jog_alkalmazasa]

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.