Elkezdődött a német dzsihadista anya pere


A kétgyermekes anyát a többi között azzal vádolják, hogy a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet tagjaként Szíriában közreműködött emberiesség elleni bűncselekményekben.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Leonora M. néven azonosított, Szász-Anhalt tartománybeli nő ügyében a naumburgi székhelyű tartományi felsőbíróság államvédelmi szenátusa jár el, de a pert biztonsági okokból a hallei igazságügyi központ különösen veszélyes bűnőzök pereinek tárgyalására szolgáló – egyebek mellett golyóálló üvegű ablakokkal felszerelt – termében tartják meg, méghozzá a nyilvánosság kizárásával.

15 évesen csatlakozott az Iszlám Államhoz

A Sangerhausen nevű kisvárosból származó, 21 éves nőt külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal és terrorszervezet támogatásával, emberiesség elleni bűncselekményben történt bűnsegédlettel, valamint a háborús fegyverek ellenőrzéséről és a fegyvertartásról szóló törvény megsértésével vádolja a szövetségi legfelső ügyészség. A perre huszonkét tárgyalási napot jelöltek ki, ítélet nyáron várható.

Leonora M. 15 éves korában, iskolás lányként csatlakozott az IÁ-hoz. Radikalizálódásának folyamatát nemigen sikerült feltárni. Az tudható, hogy változása nem tűnt fel a családban, és egy ideig kettős életet élt – például önkéntesként dolgozott idősotthonban és részt vett a helyi farsangi felvonulásokon mazsorettként -, majd megszökött, és csak rövid üzenetet hagyott hátra, amelyben az állt, hogy “Allahot és az iszlámot választottam”.

Harmadik feleség lett

A tinédzser – akinek történetéről édesapja újságírók közreműködésével írt könyvet jelentetett meg 2019-ben- eljutott a szíriai Rakkába, az IÁ központjába, és egy ugyancsak német származású, dzsihadista harmadik felesége lett. Két gyermekük született. A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a külföldi terrorszervezet támogatása bűncselekményi tényállását nemcsak azzal valósította meg, hogy részt vett a házimunkában és a közös gyermekek nevelésében, hanem azzal is, hogy egy ideig ápolóként dolgozott az IÁ egyik rakkai kórházában. Havi ötvendolláros fizetése mellett Glock márkájú félautomata kézifegyvert is kapott.

EU Jog online

Férje 2015 végén a jazidi nevű vallási-etnikai kisebbség elleni, rendszerszerű és kiterjedt támadások révén foglyul ejtett egy jazidi nőt, azzal a szándékkal, hogy rabszolgaként tartsa, majd gyermekeivel együtt értékesítse. A vádlott támogatta férje törekvését, ami abban is megmutatkozott, hogy igyekezett ápolással javítani a fogságba ejtett nő leromlott egészségi állapotán. Ugyanakkor azon is dolgozott, hogy jazidi meggyőződését felváltsa az iszlám vallás IÁ által képviselt felfogásával.

Több mint ezer német ment az Iszlám Államhoz

Férjével és a közös gyermekekkel 2017 nyarán elmenekült az IÁ elleni koalíció erőinek ostroma alá került Rakkából. A dzsihadisták folyamatos területveszteségei miatt többször költözésre kényszerültek. Végül 2019-ben, már csak a gyermekeivel került abba a menekülttáborba, amelyből a német szövetségi kormány közreműködésével visszajutott Németországba.

Korábbi német kormányzati adatok szerint az utóbbi években mintegy 1050 személy távozott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba – jelentős részük őrizetben van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti -, nagyjából 220-an pedig meghaltak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Az önkormányzati intézmények integritását ellenőrizte az ÁSZ

Az elemzés eredménye azt mutatja, hogy összefüggés van az intézmények integritási kontroll szintje és az intézményt irányító szerv típusa között, így arra is rámutatott, hogy a társulás kevésbé eredményesen képes ellátni – jó gazda módjára – az irányító szervi feladatát.