Elsodorta a vonat, amely a kocsiját maga alá gyűrte, vádat emeltek ellene


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Veszprémi Járási Ügyészség vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki 2019 novemberében járművével a vasúti sínek mellé szorult.

A 65 éves férfi 2019. november elején Balatonakarattya közelében, egy nyílt vasúti pályaszakasz melletti parkolóban akart megfordulni személygépkocsijával, azonban ezt olyan figyelmetlenül végezte, hogy közben a sínekre hajtott, melynek során a jármű egy betonperem és a hozzá legközelebb eső sínszár közé szorult.

A vádlott, miután a vasúti pályáról nem tudott lehajtani, kiszállt a járműből és a sínek mentén Balatonfűzfő felé indult, hogy az esetlegesen érkező szerelvénynek jelezni tudjon.

Ekkor érkezett az érintett szakaszhoz a Tapolca-Székesfehérvár között közlekedő személyvonat, amelynek vezetője, miután észlelte a síneken lévő akadályt, vészfékezni kezdett. A mozdony ennek ellenére először a közelben integető terheltet sodorta el, majd a beszorult személygépkocsinak ütközött, azt maga alá gyűrte és a vasútállomás peronjára feltolta.

Az elkövető a baleset következtében súlyosan megsérült, míg a mozdonyban mintegy 1,5 millió forint kár keletkezett, melynek megtérítése érdekében a vasúttársaság polgári jogi igényt jelentett be.

A férfi azon túl, hogy a megfordulás kivitelezésekor KRESZ–szabályt szegett, magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát.

A járási ügyészség a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára, és abban pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2019. október 14.

Vádat emeltek a figyelmetlen vasutas ellen

A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalaegerszegen egy vasutas ellen, aki tavaly decemberben figyelmetlenségből egy érkező vonattal szemben indított el egy szerelvényt, de ütközés nem történt – tájékoztatott a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.
2019. március 1.

A vasúti pályaudvar üzemeltetőjének felelőssége a vonatok biztonságos megközelíthetőségéért

Ami a tényállást illeti, a felperes az alperes által üzemeltetett vasútállomáson a IV. számú vágányra menetrend szerint érkező vonathoz a síneken átkelve akart eljutni, mivel a vasútállomáson pályafelújítási munkálatok zajlottak, a peronok közötti ideiglenes átjárót pedig egy meghibásodott mozdony elzárta. A peronra történő fellépés közben a felperes a bal térdében szúró fájdalmat és reccsenést érzett. […]