Elsőfokon bűnösnek találták a biztosítási csalással gyanúsított férfit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság két év – két évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt egy férfit, akit többek között különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérletével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol az ügyészség.

Az ítélet szerint a terhelt 2013 novembere és 2014 februárja között több, magas kockázati fedezetű élet- és balesetbiztosítási szerződést kötött különböző biztosítótársaságoknál azért, hogy önmagának egy későbbi időpontban sérülést okozva a biztosítási összegeket felvehesse. 2014. július 30-án egy vidéki vasútállomáson a vezető jegykezelő indítási jelzését követően szándékosan bemászott egy éppen induló vonatszerelvény utolsó vagonjának az utolsó tengelye elé, így az induló vonat kerekei átmentek a lábán. A vádlott lábai olyan súlyosan roncsolódtak, hogy azokat térdtől lefelé amputálni kellett. A vádlott felesége 2014. augusztus 1-jén a káreseményt bejelentette a biztosítóknak, amelyek többsége csalás gyanúja miatt nem teljesített a vádlottnak kifizetést. A bűncselekménnyel veszélyeztetett kárérték közel hatszázmillió forint.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a vádlott – jelenleg is – büntetlen előéletét, valamint azt, hogy a csalások kísérleti szakban maradtak. Kis mértékben figyelembe vette a bíróság azt is, hogy bár a balesetet a terhelt idézte elő, de cselekményével a saját mindennapi életvitelét is megnehezítette.

Súlyosító körülmény volt a halmazatot képező bűncselekmények nagyobb száma. Az ítélettel szemben a vádlott és védője – felmentésért – fellebbeztek, míg az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.


Kapcsolódó cikkek

2020. december 14.

Jellemzően fizetnek az életbiztosítások koronavírusos halál esetén

Nem kizáró ok a koronavírus-fertőzés a kockázati életbiztosításoknál – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz), sőt több biztosító a járványhelyzet idején az ügyfelek szempontjából kedvezően változtatott a szerződéses feltételeken.
2019. augusztus 1.

Jogsértő életbiztosítási reklám

A Kúria nemrégiben közzétett döntésében (BH2019.182.) megállapította egy életbiztosítással összefüggő reklám kapcsán, hogy megtévesztő és jogsértő az a kereskedelmi kommunikáció, amely azt sugallja: napi 100 forint befizetésével akár 3,5 millió forintos biztosítási összeg is elérhető és ezzel érdemi segítséget nyújt a temetési és egyéb kiadások kifizetésére – annak ellenére, hogy ezt a konstrukció kizárja.
2019. augusztus 2.

Közel 100 milliós kompenzációt fizet három biztosító az ügyfeleinek a GVH eljárása nyomán

A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a 4Life Direct Kft., a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited és a Red Sands Insurance Company (Europe) Limited kötelezettségvállalását. Ennek értelmében a vállalkozások összesen közel 100 millió forint kompenzációt fizetnek biztosításaik több száz kedvezményezettjének, továbbá olyan programot vezetnek be, amely biztosítja, hogy jövőbeni kereskedelmi kommunikációjuk megfeleljen a fogyasztóvédelmi előírásoknak.