Kapcsolati erőszak áldozata: kevés egy emberi életért 3,5 év


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nógrád Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat azzal az 54 éves férfival szemben, aki 2019-ben egy bujáki üdülőben tartott rendezvényen brutálisan megverte barátnőjét – olvasható az ugyeszseg.hu-n. Az áldozat a 24-hu-nak nyilatkozott.

A vád szerint a férfi és a nő 2018-ban ismerkedett meg, kapcsolatuk a férfi féltékenysége miatt konfliktusokkal volt terhelt. 2019 júniusában egy családi rendezvényen összevesztek, az ittas férfi a nő fejét a falhoz verte, majd a menekülő sértettet kétszer tarkón ütötte. Később a sértett miskolci otthonába utaztak, ahol a férfi a teraszon megtépte a nő haját és megpofozta.

Néhány hónap múlva a férfi a hajnali órákban saját kulcsával bement a sértett otthonába, felébresztette, beszélgettek, de ezúttal is összevesztek, és a férfi többször nagy erővel arcon ütötte a nőt.

2019 novemberében a pár egy bujáki üdülőben vett részt egy rendezvényen. Vacsora után az emeleti szobájukban az ittas férfi újra féltékenykedni kezdett, majd a veszekedés során a homlokán megütötte a nőt, aki ezután kizárta őt a szobából. Később a férfi az ajtót betörve rárontott, és gátlástalanul, hosszasan bántalmazta a sértettet, aki egyszer ki tudott menekülni a szobából és segítségért kiáltott, de a férfi a szobába visszahúzva ezután is tovább verte. A bántalmazásnak végül a segélykiáltásra az emeletre siető vendégek és a dolgozók vetettek véget.

A sértett az arcán és a fején zúzódásos és töréses, 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, ám a támadás erejére, a támadott területekre, valamint a bekövetkezett sérülésekre figyelemmel fennállt a lehetősége az életveszélyes sérülések keletkezésének is.

A Nógrád Megyei Főügyészség a férfi ellen életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és két rendbeli súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat, melyben szabadságvesztés kiszabására és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a Törvényszék a korábban a férfival szemben elrendelt távoltartást továbbra is tartsa fenn.

Arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésen bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A 24.hu idézi az áldozatot:  „ország világ láthatta, hogy néztem ki. Úgy gondolom, hogy egy emberi életért ez kevés, hiszen csak a szerencsén múlt, hogy nem maradtam ott. Főleg úgy, hogy bűnismétlő magatartást folytatott,  és a mai napig életveszélyben vagyok, hiszen a debreceni baltás gyilkostól sem mentette meg a feleségét a távoltartási végzés. Szerintem ez így kevés,  főleg, ha Kertész Ágnes esetéhez hasonlítjuk az ügyet, aki szerintem csak védekezett” – mondta Orosz Bernadett.

A többgyerekes anyuka a 24.hu-nak  azt mondta, hogy mind a mai napig kihatással van az életére a két évvel ezelőtti brutális  bántalmazás. „A látásom már sohasem lesz a régi, maradandó szemüreg károsodást szenvedtem a bántalmazás miatt. Az orromat kétszer is megműtötték, ha felemelem a fejem, akkor még mindig látszik, hogy el van ferdülve, az is krónikus gyulladásban van”.

(ugyeszseg.hu, 24.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 22.

A koronavírus miatt nő a családon belüli erőszak

A szakemberek megvitatták a járványhelyzetben látványosan növekvő családon belüli erőszak jelenségének jogi képviseleti vonatkozásait is – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda közleményéből.
2020. június 10.

A kormány a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását javasolja

Az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. A javaslat célja, hogy az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt határozott tartamú szabadságvesztésre ítéltek esetében kivétel nélkül kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.