Embercsempész bűnszervezet ellen emelt vádat az ügyészség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vádat emeltek tizennégy ember ellen, akik Romániából csempésztek embereket Magyarországon keresztül – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A közlemény szerint egy negyvenhat éves jordániai és egy negyvennyolc éves szlovák állampolgár – akik évek óta Magyarországon éltek – 2017 októberétől 2018 márciusáig egy olyan bűnszervezetet hozott létre és működtetett, amely pénzért az európai unión kívülről érkezőknek segített jogellenesen Romániából Magyarországra, majd Nyugat-Európába jutni.

A két férfi menetrendszerinti buszjárattal fuvarozó sofőröket, illetve olyan további embereket szervezett be, akiknek a feladata a főként iraki és iráni állampolgárok elrejtése, elszállásolása volt a továbbszállítás időpontjáig. A közreműködők is több száz euróra tettek szert egy-egy szállítás során.

A Fővárosi Főügyészség a tizennégy személy ellen bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettének különböző minősített esetei miatt emelt vádat, és letöltendő fegyházbüntetést, több vádlott esetében kiutasítást, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést is indítványozott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.