Európai Ügyvédek Napja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Ügyvédek Tanácsa (CCBE) 2014. december 10-én első alkalommal ünnepli meg az Európai Ügyvédek Napját.


A tagkamarák ezen a napon egységesen olyan rendezvényeket tartanak, olyan oktatási anyagokat publikálnak, melyek a polgárok figyelmét az európai ügyvédségre irányítják, az ügyvéd-ügyfélkapcsolat bizalmi jellegét, az ügyféladatok és az ügyvédség közös értékrendjének védelmét, illetve az ügyvédségnek az igazságszolgáltatásban betöltött lényegi szerepét hangsúlyozzák.

2014-től kezdve minden évben egy kiválasztott téma mentén rendezik meg az Európai Ügyvédek Napját. Ebben az évben a tömeges kormányzati megfigyelési programok negatív vonatkozásai aktuálpolitikai témát fogják a résztvevők megtárgyalni. Már több delegáció is megkezdte a felkészülést: a csehek, dánok, finnek, franciák, lengyelek, szlovákok is bemutatták programtervezetüket.

Magyar részről a program szervezését és lebonyolítását a MÜK CCBE delegáció tagjai és a BÜK Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagjai végzik. Az esemény az alábbi két programra épül:

1. Ügyvédi titok, adatvédelem és informatikai kihívások témakörében egy félnapos konferencia kerül megszervezésre a Kamarában neves előadók meghívásával.

2. Jogászi hivatás a képzőművészetben – alkalmi kiállítás nyílik a Kamarában az ügyvédi hivatással, illetve általánosságban az igazságszolgáltatással kapcsolatos, ügyvédek tulajdonában álló képzőművészeti alkotásokból.

Az Európai Ügyvédek Napjának további nemzetközi vonatkozású részletei a CCBE honlapján megismerhetők: www.ccbe.eu/lawyersday

Forrás: BÜK Hírlevél – 310.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.