Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a fogyatékosságot okozó, csaló orvost


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Maradandó fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítéltek el egy debreceni orvost – aki ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott páciense nemi szervébe – és a feleségét – közölte a Debreceni Törvényszék.

Dobó Dénes közölte: a bűncselekmény elkövetését beismerő, a tárgyalási jogukról lemondó vádlottak ügyében a Debreceni Járásbíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet. Az elsőrendű, büntetett előéletű vádlottat foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette és társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat – bűnsegédként – foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette, valamint csalás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Az elsőrendű vádlott az 1990-es évek elején szerzett orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen. Később nyilvántartásba vették és házi orvosként dolgozhatott volna, de nem rendelkezik egészségügyi tevékenység ellátására jogosító működési engedéllyel, orvosi rendelőt nem üzemeltetett. A férfi 2017 nyarától egy egészségügyi cég vezető orvosaként dolgozott.

Az ügy másodrendű vádlottja egészségügyi végzettséggel nem rendelkezett soha, a bűncselekmény elkövetése után, 2019-ben lett az elsőrendű vádlott felesége.
A nő a sértettel évek óta bizalmas, baráti viszonyt ápolt, és 2016-ban a férfi szerelmi válságból adódó lelki elesettségét kihasználva felhívta a figyelmét egy előnyösnek mondott egészségügyi beavatkozásra, amelyet a barátja – későbbi férje – végez.

A sértett és az elsőrendű vádlott 2016 októberében találkoztak, amikor is az elsőrendű vádlott magát a beavatkozás kapcsán szakismerettel bíró, jártas orvosnak adta ki, aki Németországban egy olyan klinikán dolgozik, ahol egészségügyi kockázat nélkül, rutinszerűen végzik ezen beavatkozásokat. A sértett megtévesztését szolgálta az is, hogy az orvos úgy állította be az általa elvégzendő beavatkozást, mint amit a munkahelyén 3.000 euróért végeznek el, de neki a másodrendű vádlottal fennálló ismeretségi viszonyra tekintettel csupán 300.000 forintért hajtana végre. A két vádlott együttes rábeszélésére a tévedésbe ejtett sértett elfogadta a felkínált egészségügyi beavatkozást.

Az orvos ezután 2016 novemberében a lakásán két alkalommal ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott a sértett nemi szervének bőre alá. Ezután elmulasztotta rögzíteni a férfi hasfalához a kezelt testtájékot, amivel ugyancsak hozzájárult a későbbi szövődmények kialakulásához.

A sértettnek egészségügyi panaszai, fájdalmai lettek, ezért felkeresett több urológust, akik a kialakult közvetlen egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel plasztikai helyreállító műtéteket javasoltak. A sértett pszichés állapotát a tiltott beavatkozás következtében kialakult maradandó fogyatékosság negatívan befolyásolta.

A bíróság megállapította, hogy a beavatkozás orvosilag tiltott, szakmailag nem indokolható, így az elsőrendű vádlott orvosként, foglalkozását gyakorolva szándékos szakmai szabályszegést követett el.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős – közölte a törvényszéki szóvivő.

(MTI, birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2015. július 9.

A gondatlanság gondos bírája

Dr. Csere Katalin kúriai tanácselnök a büntetőbíráskodás szépségeiről, az igazságügyi szakértés kulisszáiról, férje iránymutatásairól és a bibliai utazásokról.

2019. július 9.

Az állam kötelessége biztosítani az orvosi műhibával kapcsolatos panasz hatékony kivizsgálását

A várandós török édesanyát a nyolcadik hónapban ájulását követően kórházba szállították, ahonnan állítása szerint az orvosok kivizsgálás helyett a magánrendelésükre igyekeztek átküldeni. Tíz nappal később a megszülető gyermek oxigénhiánnyal küzdött, és újraélesztés, majd inkubátoros kezelés ellenére tartós agykárosodást szenvedett. A szülők három eljárást is indítottak, de egyik sem zárult érdemi eredménnyel, a vizsgálatok során ráadásul az édesanya orvosi kartonjának is nyoma veszett. A Bíróság ítélete szerint a műhibával kapcsolatos panasz hatékony felderítésének elmaradásával a török kormány megsértette az Egyezmény 8. cikkét.