Férfiaknak drágább a belépő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy férfi kérelmező panasszal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz mivel 2018 májusában magasabb összegű belépődíjat kellett fizetnie egy fővárosi szórakozóhelyen, mint a nőknek.

A különbség abban mutatkozott meg, hogy a nők 1000 Ft-os belépődíj mellé 500 Ft értékű, fogyasztásra jogosító kupont is kaptak, eközben a férfiak számára 2500 Ft volt a belépés és kupon nem járt a belépőjegyhez. A kérelmező a hátrány alátámasztásához bemutatta a saját, továbbá a társaságában lévő pár nyugtáját a belépő díjáról, valamint a szórakozóhely honlapjáról kinyomtatott tájékoztatót a belépési feltételekről.

A szórakozóhely üzemeltetője általánosságban vitatta, hogy a kérelmezővel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazott volna, azonban érdemben a panaszra nem reagált, az abban foglaltakat nem cáfolta, védekezést nem terjesztett elő, ugyanakkor többször kifejezte egységkötési szándékát, utalva a hatóság egy korábbi határozatára. A kérelmező az egyezségkötési ajánlatot nem fogadta el.

Figyelemmel az eljárásban irányadó bizonyítási szabályokra, a hatóság a kérelmező előadása és a csatolt iratok alapján állapította meg, hogy a kérelmező a kérdéses napon ténylegesen megjelent a szórakozóhelyen, ahol azért fizetett 2500 Ft összegű belépődíjat, mert férfi. Hozzá képest a nők sokkal kedvezőbb feltételekkel, 1000 Ft-os díjjal és 500 Ft értékű ingyenes fogyasztási lehetőséggel léphettek be az egységbe. A szórakozóhely férfi és női vendégei egymással összehasonlítható helyzetben voltak a szolgáltatás igénybevételekor, a megkülönböztetés oka pedig egyértelműen az adott vendég neme volt. Az eljárás alá vont üzemeltető a megkülönböztetést nem mentette ki.

A hatóság megállapította, hogy a kérelmezővel szemben az eljárás alá vont gazdasági társaság a neme miatt megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott. Szankcióként a hatóság megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását és 400 000 Ft bírságot szabott ki a szórakozóhely üzemeltetőjével szemben.

(egyenlobanasmod.hu)


Kapcsolódó cikkek

2018. augusztus 14.

Feltételezett politikai hovatartozása miatt diszkrimináltak egy alapítványt

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) megállapította, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. az alapítvány vélt politikai véleményével összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, ezért megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását és pénzbírságot szabott ki.