Függőséget okozott a gyártó gyógyszere, ezrek perelték be


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több amerikai tagállam tárgyal kártérítésekről az amerikai opiátválságért felelőssé tett egyik nagy gyógyszergyártóval, a Purdue Pharmával, amelynek tulajdonosai megválnának az Oxycontin nevű, opiát tartalmú fájdalomcsillapítót gyártó cégtől – jelentette az amerikai sajtó szerdán.

A csak receptre vásárolható gyógyszer kábítószertartalma miatt függőséget okoz, ezt kihasználva kábítószerkereskedők – patikusokkal összejátszva – szintén terjesztették. A gyógyszergyár tulajdonosát, a Sackler-családot az Egyesült Államokban pusztító méreteket öltő opiátválság egyik fő felelősének tartják.

A connecticuti székhelyű nagyvállalat ellen jelenleg több mint kétezer kártérítési per van folyamatban, s nemcsak tagállamok, hanem egyéni károsultak is perlik. Az NBC televízió értesülései szerint a cég vezetői összességében mintegy 10-12 milliárd dolláros, peren kívüli megegyezésekről tárgyalnak, és a vállalatot birtokló Sackler-család a saját vagyonából hárommilliárd dollárral járulna hozzá a kártérítésekhez.

A The New York Times úgy tudja: a Sackler-család azt tervezi, hogy tulajdonosként megválik a cégtől, bár arról a lap nem közölt információkat, hogy ki, vagy kik lehetnek a jövőbeni tulajdonosok.

A lap szerint nem egyszerű pénzátutalásokról lenne szó az esetleges peren kívüli egyezségek értelmében fizetett kártérítések esetében, hanem a magánvállalatot csődeljárással közhasznú céggé alakítanák, és az így felszabaduló összeget, illetve a gyógyszerekből származó bevételt juttatnák a felpereseknek.

A Sackler-család, amely az Egyesült Államok egyik legtehetősebb famíliája, híres a jótékonykodásáról, ám az opiátválság botránya miatt többen – köztük a párizsi Louvre, vagy a New York-i Metropolitan Múzeum is – közölték, hogy többé nem kívánnak együttműködni velük, támogatásukat pedig visszautasítják.

Az Egyesült Államokban 1999 és 2017 között több mint 400 ezer életet követelt az opiát tartalmú gyógyszerek túladagolása az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) szerint.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumában munkacsoportot hozott létre a válság kezelésére.

A hét elején Oklahomában a Johnson & Johnson gyógyszergyárat egy szövetségi bíróság már elítélte az opiátválságban játszott szerepéért: a bíróság  572 millió dolláros kártérítésre ítélte a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó céget.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2015. szeptember 22.

Gyógyszernek minősül-e az elektromos cigaretta?

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos cigaretták, amelynek oka többek közt a dohányboltok számának csökkenése, a cigaretták átlagárának növekedése, valamint a nyilvános helyeken történő dohányzás szigorú korlátozása. De milyen szabályozás is vonatkozik ezekre a termékekre? A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzése.