Fürdőkben kezelhető a védettségi adat Koronavírus


A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az alábbi álláspontot alakította ki a fürdők (uszodák, fürdők, wellness létesítmények) szolgáltatásait igénybe vevőknek (fürdővendégek) a fürdő területére való belépéshez szükséges, a COVID-19 koronavírus elleni védettség tényének igazolásáról.


A GDPR a személyes adatok védelméhez való jogot nem abszolút jog ként biztosítja , hanem hangsúlyozza , hogy azt az arányosság elvével összhangban, a társadalomban betöltött szerepének függvényében kell figyelembe venni, egyensúlyban más alapvető jogokkal. Ilyen alapvető jog az Alaptörvényben, valamint az Európai Alapjogi Chartában is rögzített élethez való jog, továbbá az Alaptörvényben ezen túl is rögzített testi és lelki egészséghez , egészséges környezethez való jog, a melyek védelme mindannyiunk közös felelőssége.

GDPR

A fentiek értelmében a NAIH álláspontja szerint a fürdők esetében, ahol más bevett, személyes adatkezeléssel nem járó védekezési mód, így például a gyakori szellőztetés vagy a maszkviselés előírása fürdőzés közben életszerűtlen, ugyanakkor a távolságtartásra vonatkozó előírások is csak korlátozottan érvényesíthetőek a koronavírus omikron variánsának terjedésére is tekintettel jelenleg megfelelő és elfogadható , valamint szükséges és arányos intézkedés lehet az, ha a fürdő üzemeltetője a beléptetés feltételéül szabja a fürdővendég koronavírus elleni védettsége tényének igazolását.

A NAIH ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fentiekben kifejtett álláspontja alapján az adatvédelmi
alapelvek érvényesülése érdekében kizárólag a védettségi igazolvány, EU védettségi igazolvány,
vagy applikáció bemutatását kérheti a fürdő üzemeltetője, azonban az így megismert
személyes adatokat jogszerűen nem rögzítheti, azokat nem gyűjtheti.

(naih.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Home office: milyen költségtérítés jár?

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is, így a Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

2022. május 16.

Miniszterelnököt választ az Országgyűlés

A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára.