Gáláns adóamnesztia kezdődhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Stabilitás Megtakarítási Számlát vezet be egy törvénymódosítással a kormány. Az új pénzügyi konstrukcióban öt év várakozást követően a befizetett összeg, valamint az abból vásárolt állampapírok hozama adómentessé válik, a számlanyitók pedig megőrzik anonimitásukat. A kétes eredetű pénzeket ezen túl nem kell off-shore cégekbe rejteni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt.

Az Országgyűlés előtt lévő T/11398 törvényjavaslat az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, kiegészülve a Gazdasági és informatikai bizottság indítványával, várhatóan még a nyári szünet előtt módosítja a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényt.

A módosító indítvány egy új, államadósság-finanszírozást elősegítő, már 2013-ban hatályba lépő megtakarítási lehetőségre vonatkozó szabályozást iktat a törvénybe, és indokolása értelmében azt célozza, hogy annak segítségével az államadósságon belül a devizában fennálló adósság aránya a hazai fizetőeszközben kifejezett adósság aránya felé tolódjon el. A javaslat érdekessége, hogy a tartós befektetési számlákhoz hasonló úgynevezett Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) jelmezében valójában az adózást elkerülő bizonytalan eredetű jövedelmek tisztára mosására is alkalmas, nem csak egyszeri, hanem tartósan működő adóamnesztia rejtőzik.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

 


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Terjed a jogsértő, rejtett befolyásolás az online kereskedelemben

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok gyorsvizsgálata alapján a kereskedők több mint harmada észrevétlen, ún. „sötét mintázatú” módszerekkel manipulálja a fogyasztókat az online térben. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – amely részt vett az európai gyorsvizsgálatban – itthon már felvette a harcot a vásárlói döntések rejtett torzítása ellen.