Gyermekközpontú igazságszolgáltatás

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. május 16.
Rovat:

A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program célja egy olyan igazságszolgáltatási rendszer kialakítása, amely a lehető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését, valamint elsődleges szempontként juttatja érvényre a részvételükkel folyó vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek – mindenekfelett álló – érdekét. 


Az ENSZ 1994-ben május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A családjogot, valamint a gyermekek jogainak érvényesülését a bírósági szervezet is kiemelten kezeli. Magyarország Kormánya 2012-ben meghirdette a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás évét, amelyhez kapcsolódva az OBH munkacsoportot és országos programot hozott létre. 

A gyermekközpontú igazságszolgáltatás olyan igazságszolgáltatási rendszer, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését, elsődleges szempontként juttatja érvényre a részvételükkel folyó, vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit.

Az OBH segítséget nyújt a gyermekek jogainak érvényesítéséhez, a bírósággal kapcsolatos kérdéseiket megválaszolja, illetve tanácsot ad, hogy mi a teendő, ha a gyermek bármilyen minőségében – akár terheltként (elsősorban vádlottként), a bűncselekmény sértettjeként, tanúként vagy érdekelként – kapcsolatba kerül a bírósággal.

A program célja, hogy mindazok a bírák, akik az eljárásuk során gyermekekkel kerülnek kapcsolatba, a megfelelő bánásmóddal, érzékenységgel kezeljék őket, legyen szó családjogi vagy akár büntetőperről. A gyermekközpontú igazságszolgáltatásban ezért kiemelt jelentősége van a bírák képzésének. A Magyar Igazságügyi Akadémián családjogi képzéseken, szakmai napokon és nemzetközi családjoggal kapcsolatos eseményeken is részt vehettek a bírák az elmúlt években. 

2015-ben indult a bírák családjogi képzését érintő pilot program, ami családjoggal, anyagi joggal és eljárásjoggal foglalkozott. A tréningeken pszichológusok, gyermekjogi szakértők is tartottak előadásokat egyebek mellett a gyermekek meghallgatásáról, a partnerkapcsolati, a családon belüli erőszakról, valamint a tárgyalótermi konfliktuskezelésről. A pilot programot követően megvalósult az országos családjogi képzés, ahol minden családjoggal foglalkozó bíró egységes képzésben részesült. A négynapos tréningből két nap anyagi és eljárásjogi kérdésekkel foglalkozott, két nap pedig főként a gyermek meghallgatásra, a gyermekjogokra, a bírói kommunikációra és a szupervízióra helyezte a hangsúlyt. Ez utóbbi érzékenyítő képzéseket pszichológus szakértők és gyermekjogi szakértők oktatták. A 2017. október végén befejeződött képzés kötelező volt a családjogot tárgyaló bírák számára. 

A képzések mellett a gyermekmeghallgató szobák kialakítása is a gyermekközpontú igazságszolgáltatás megvalósítását célozzák. Ma Magyarországon több mint 50 gyermekmeghallgató szoba van, ahol kellemes, barátságos körülmények között hallgatják meg a nyomozási bírók vagy a családjogi bírák a gyermekeket.  

(birosag.hu)

[htmlbox BDT]

Kapcsolódó cikkek:


Négy és fél év gyilkossági kísérlet miatt
2018. szeptember 26.

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szentesi nőt, aki megpróbálta megölni idős, magatehetetlen élettársát.

Perindítási viszontagságok
2018. szeptember 26.

Perindítási viszontagságok

Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is.

Kúriai munkacsoport: sikeres a reintegrációs őrizet
2018. szeptember 26.

Sikeresnek tartja a reintegrációs őrizetet a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely szerint mivel a jogintézmény lényege a munkavégzés lehetőségének biztosítása, az elítéltet nem lehet elzárni ettől a lehetőségtől, még például a váltott műszakú munka esetében sem.

Állatkínzásért ítéltek el két férfit
2018. szeptember 26.

Állatkínzásért ítélt el a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság két román állampolgárt, aki két teherautóba 142 malacot zsúfolt be - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Egyszerűsítik és elektronizálják a közigazgatási ügyintézést
2018. szeptember 25.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.