György István: soha nem volt ilyen eredményes tíz éve a modern közigazgatásnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Soha nem tudhatott maga mögött ilyen eredményes tíz évet, ilyen tudatos építkezést és fejlesztést a modern magyar közigazgatás – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Baján.

György István a Bajai Járási Hivatal energetikailag megújított épületegyüttesének átadóünnepségén emlékeztetett, hogy 2011-ben létrejöttek a kormányhivatalok, 2013-tól a járások és járási hivatalok, majd elindult az a program, amelynek eredményeként országszerte 314 kormányablak működik egységes arculattal és korszerű felszereléssel.
A Bajai Járási Hivatal épületének megújítása része annak a folyamatnak, amelyben 50 milliárd forintból több mint 500 épületet korszerűsítettek az elmúlt időszakban – tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta: számos beruházás realizálódott európai uniós és magyar forrásból Bács-Kiskun megyében is, hiszen az elmúlt években csak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 1,2 milliárd forint értékben hét fejlesztés valósult meg.

Mint mondta: „az infrastrukturális fejlesztések mellett a közigazgatás folyamatos korszerűsítése és modernizálása is lényeges, vagyis élni kell a digitalizáció adta lehetőségekkel”.

György István szerint a közigazgatás szempontjából ennek a kormányzati ciklusnak az egyik fő célkitűzése a rendelkezésre álló adatbázisok minél hatékonyabb összekapcsolása, hogy onnan minél több adatot kinyerve, minél kevesebbet kelljen az ügyfelektől kérni.

Egyszerűsödik az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés rendszere, és nemrég elindult az állami változáskezelési szolgáltatás, amely jelentősen megkönnyíti az ingatlantulajdonosokká válóknak a közművek átíratását, hiszen a felhasználóváltás otthonról is elintézhetővé vált – sorolta.

Az államtitkár egyedülállónak nevezte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 4,5 millió embernek készíti el a személyijövedelemadó-bevallását, és megemlítette az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret is, az EESZT-t, amely minden magyar biztosított egészségügyi anamnéziseit tartalmazza.     A következő évek céljai között az online kormányablak kialakítását és a falvak lakóinak biztosított kormányablakbuszok további fejlesztését említette.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a kormány célja, hogy lehetőség szerint minden településen megfelelő körülmények között tudják igénybe venni az ott élők az állam nyújtotta szolgáltatásokat.

A fejlesztéseknek köszönhetően „mára a Bajai járás településein élők valóban megfelelő színvonalon intézhetik hivatalos ügyeiket, és ehhez nemcsak az épületek, hanem a dolgozók elhivatottsága is hozzájárul” – tette hozzá.

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte: a Bajai Járási Hivatal épületegyüttesén végzett beruházás megvalósítására a KEHOP-pályázat közel 187 millió forint fedezetet biztosított, amelyet a kormány mintegy 169 millió forinttal egészített ki.

A helyi védelem alatt álló B épületen a homlokzati nyílászárók cseréje és a padlás hőszigetelése, míg a másik három épületen homlokzati hőszigetelés, padlás- és tetőszigetelések valósultak meg. Mind a négy épületen új, korszerű, háromrétegű üvegezésű, faszerkezetű ablakokra és ajtókra cserélték a homlokzati nyílászárókat. A három hőszigetelt épületben fűtéskorszerűsítés is történt.

A 19. század végén épült Bajai Járási Hivatal épületegyüttesében 1882 és 1992 között iskola működött. A négy épületből álló ingatlan 2014-ben részlegesen, 2018-ban pedig teljesen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal üzemeltetésébe, illetve vagyonkezelésébe került.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 3.

„Mindenkinek van legalább egy rossz, és talán egy jó közbeszerzési története”

Közbeszerzés, korrupció, beszerzés? Hogyan érintette a közbeszerzéseket a járvány, hol tart most a digitális átállás ezen a területen? Mire törekszik a Közbeszerzési Jog folyóirat szerkesztősége? A Közbeszerzési Jog online folyóirat főszerkesztőjével, Dr. Németh Anitával beszélgettünk ezekről, és még más, fontos kérdésekről.