Halálos balesetet okozott, felfüggesztett szabadságvesztést és eltiltást javasol az ügyészség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Székesfehérvári Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki 2019. július 14-én Székesfehérvár és Zámoly között szabálytalanul előzött, amelynek következtében az egyik sértett a helyszínen életét vesztette, míg a másik maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A vádirat szerint a terhelt délután a 8123 számú úton Székesfehérvár felől Zámoly irányába közlekedett. A vádlott mögött a sértett a megengedettet jelentősen meghaladó sebességgel haladt és megkezdte a vádlott autójának előzését. A vádlott az előzés biztonságos feltételeiről nem győződött meg és annak ellenére kezdett előzésbe, hogy a járművének előzését a sértett már  megkezdte. A terhelt a gépkocsi elejével a sértett által vezetett jármű hátuljának ütközött. Az ütközés érintőleges volt, nem okozott volna egyensúlyvesztést, azonban a sértett hirtelen balra kormányzott, letért az útpadkáról, majd hirtelen jobbra kormányzott. A hirtelen kormányzások következtében a jármű stabilitását vesztette, a jobb oldali szalagkorlátnak, valamint a híd betontalapzatának ütközött. Az ütközéskor a gépkocsi sebessége 127-132 km/óra volt. A gépkocsi az ütközést követően a földről elemelkedett és 3,7 méter magasságban közel 100 km/óra sebességgel egy út menti fának ütközött. A férfi biztonsági övet nem viselt, a járműből kiesett.

A sértett a baleset következtében többek között az agytörzs részleges folytonosság megszakadását, a belső szervek zúzódását, valamint többszörös csonttörést szenvedett. Halála a baleset helyszínén bekövetkezett.

A sértett a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt állt.

A jármű jobb első ülésén utazó nő többszörös csonttörést szenvedett, nála maradandó fogyatékosság alakult ki.

Az ügyészség vádiratában a terhelttel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását, valamint közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 16.

Bedrogozva okozott halálos balesetet

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki kábítószer hatása alatt, a megengedett sebességet jócskán túllépve összeütközött egy vétlen autóssal, aki emiatt meghalt – közölte a Pest Megyei Főügyészség kedden.
2020. szeptember 29.

A fedélzeti kamera nem rögzíthet folyamatosan

A NAIH egy adatkezelő kérdésére válaszul kifejtette, hogy a gépjárművekben elhelyezett menetrögzítő kamerák általi folyamatos rögzítés nem egyeztethető össze a GDPR rendelkezéseivel.