Kilenc évet kapott első fokon az ittas gázoló


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyészének vádirata alapján a Salgótarjáni Járásbíróság első fokon 9 év börtönre ítélte azt a 41 éves salgótarjáni férfit, aki 2020 januárjában ittasan halálra gázolt egy fiatal nőt, majd megállás nélkül elhajtott a helyszínről, utóbb pedig barátjára fogta a baleset okozását.

A férfi – akit 2002-ben ittas vezetés miatt egy évre eltiltottak a járművezetéstől, de mivel utánképzési kötelezettségét nem teljesítette, így érvényes vezetői engedéllyel azóta nem rendelkezett – 2020. január 17-én este 6 óra körül Salgótarján lakott területén ittas állapotban vezette tehergépkocsiját a Rákóczi úton, mintegy 70 km/h sebességgel. A menetirány szerinti bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a férfi az ittassága miatt nem vett észre, így járműve jobb első részével fékezés és irányváltás nélkül elütötte a nőt, aki addigra már 10 métert megtett az úttesten.

A baleset után a férfi nem állt meg, holott a gépkocsi szélvédője is betört, így nem győződött meg arról, hogy a gyalogos megsérült-e, illetve segítségnyújtásra szorul-e, ehelyett azért, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól kibújjon, egy parkolóba hajtott.

A baleset következtében a sértett az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket elszenvedve a helyszínen elhunyt.

A férfi néhány perc múlva gyalog visszament a helyszínre, ahol a rendőröknek valótlanul az adta elő, hogy a balesetkor ő utasként tartózkodott a gépjárműben és azt egy barátja vezette, aki – miután a teherautóval leparkoltak – elszaladt. A férfit meg is nevezte, akit e vallomása alapján őrizetbe is vettek, majd a beszerzett bizonyítékok alapján két nap múlva szabadon engedték.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a nyomozás elrendelésekor eredményesen indítványozta a gázoló letartóztatását, majd 2020. március 25-én vádat is emelt a letartóztatásban lévő férfi ellen halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és hamis vád bűntette miatt.

A Salgótarjáni Járásbíróság 2020. szeptember 30-án a megbánás csíráját sem mutató vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően mondta ki bűnösnek, és 9 év börtönbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, továbbá végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte a közel félmillió forintra rúgó bűnügyi költségek megfizetésére is.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a  vádlott és a védője pedig felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

A férfi letartóztatását a bíróság fenntartotta, így rács mögött kell kivárnia a másodfokú ítélet meghozatalát is.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 7.

Cserbenhagyás vagy segítségnyújtás elmulasztása?

Közúton sofőrként és gyalogosként is lehet véteni a szabályok ellen. Ezek a hibák akár balesetbe is torkollhatnak, amelynek szereplői bűncselekmények elkövetőivé is válhatnak. Az esetek hátterében gyakran a fokozott stresszhelyzet és a pánik áll, de számos más vetülete is lehet egy-egy ilyen esetnek. Az OBH Jogos a kérdés rovatának aktuális fejezetében a segítségnyújtás elmulasztását a közlekedési balesetek tükrében vizsgáljuk meg, a témát pedig dr. Élő Andrással a Győri Ítélőtábla bírájával járjuk körül.
2018. október 31.

Enyhítették a cserbenhagyásos gázoló büntetését

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. október 30-án jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, akit tavaly szeptemberben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és két rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt a Kazincbarcikai Járásbíróság.