Halálos közúti balesetet okozott, droggal élt vissza, nem tartóztatták le


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bíróság elutasította az ügyészi indítványt tekintettel arra, hogy a gondatlan cselekmény vonatkozásában a bűnismétlés nem állapítható meg.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája 2021. február 5-én meghozott végzésével elutasította az ügyészség letartóztatásra vonatkozó indítványát.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2021. február 2-án a késő délutáni órákban személygépkocsijával és a hátsó ülésen ülő útitársával az M6-os autópályán haladt Pécs felől Budapest irányába. A külső forgalmi sávban utolérte az előtte haladó, megfelelően kivilágított járművet, azonban későn észlelte azt, így hátsó részének ütközött.

A baleset következtében a szabályosan közlekedő személygépkocsi hátsó ülésén utazó, biztonsági övet viselő kiskorú a helyszínen életét vesztette, a gépjármű további 4 utasa és az ütközést előidéző gépjármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett.

A megalapozott gyanú jelenleg halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint kábítószerrel visszaélés vétsége.

A nyomozás eddigi adatai alapján nem állapítható meg, hogy a gyanúsított ittas, vagy bódult állapotban vezette volna a gépjárművet.

A bíróság elutasította az ügyészi indítványt tekintettel arra, hogy a gondatlan cselekmény vonatkozásában a bűnismétlés nem állapítható meg. Bűnismétlésről ugyanis csak szándékos cselekmények esetében lehet szó. Önmagában a kábítószerrel visszaélés vétsége pedig nem olyan tárgyi súlyú cselekmény, amely kényszerintézkedés alkalmazását tenné lehetővé. Az ügyészség más letartóztatási okra maga sem hivatkozott.

A végzés nem végleges, azt az ügyész megfellebbezte.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 29.

A fedélzeti kamera nem rögzíthet folyamatosan

A NAIH egy adatkezelő kérdésére válaszul kifejtette, hogy a gépjárművekben elhelyezett menetrögzítő kamerák általi folyamatos rögzítés nem egyeztethető össze a GDPR rendelkezéseivel.