Három év börtön járt orgazdaságért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vámhatóság partnereként is dolgozó fuvarozó bukott le Debrecenben.


Három év börtönbüntetésre ítélt egy helyi vállalkozót különösen nagy értékű jövedéki termékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság miatt jogerősen a Debreceni Törvényszék. Az ítélet jogerős, mert azt mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette.

A vádlott 1990-es években alapított cégei – amelyeket ő és felesége vezetett – bel- és külföldi szállítmányozással foglalkoztak. Három telephelyük és kétszáz darabos járműparkjuk miatt országosan is jelentős szereplői voltak a szektornak.

Az egyik cég debreceni telephelyén a vámhatóság által lefoglalt termékek és gépjárművek őrzését és tárolását is végezték, emellett a vámhatósággal megállapodást kötöttek arról, hogy a cég közreműködik a jövedéki termékek – ásványolaj és dohányáru – megsemmisítésében is.

Az üzemanyag-beszerzéseket a vádlott intézte, ő tartotta a kapcsolatot a vámhivatalokkal, és koordinálta a megsemmisítéseket. 2008 elejére csődhelyzetbe került a cég, így 2008 júliusában elrendelték a felszámolását.

Amikor a Debreceni Fővámhivatal ellenőrei a debreceni telephelyen egy román rendszámú járműszerelvényt ellenőriztek, egy föld feletti tartály mellett a legális üzemanyagkút föld alatti tartályát is átvizsgálták, azokban összesen több tízezer liter oldószerkeverék, ásványolajtermék volt. A kamionmosó épületét is megnézték, ott egy lemezszekrényben egy működőképes kútoszlopot találtak, tömlővel, töltőpisztollyal és egy az udvarra vezető tömlővel.

A vádhatóság megállapította, hogy a vádlott utasítására az illegális kútból tankoltak hónapok óta az alkalmazottak, a tankolásról pedig nyilvántartást vezettek. A cég járműveinek üzemanyagtartályában hasonló oldószerkeverék volt. Ez gázolajnak minősül ugyan, de a magyar szabványnak nem felel meg. A járművekben, tartályokban, fémhordókban csak Debrecenben összesen mintegy 50 ezer liter oldószerkeveréket találtak, hozzávetőleg 17 millió forint értékben.

A heteken át tartó ellenőrzés során alaposan átkutatták a debreceni telephely valamennyi épületét. Az egyik vámáruraktárban a lefoglalt számítástechnikai, ruházati termékek között 19 raklapon 190 ezer doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak, amelynek értéke meghaladta a 108 millió forintot. A vádirat szerint a vádlott azt állította, egy ismeretlen ukrán ember kérte meg arra, hogy tárolja a dohányárut.

Átvizsgálták a három telephelyen lévő járműveket is, és azokból is előkerült ukrán zárjegyes, valamint magyar adójegy nélküli cigaretta és fogyasztási dohány, több százezer forint értékben. A vádlottnak a vámhatóság által lefoglalt dohánytermékeket teljes egészében meg kellett volna semmisítenie.

Az ügyészség összegzése szerint az elkövetési érték 178 millió forint, ezt ítéletében a bíróság 176,5 millióra korrigálta.

A bírósági eljárás során a vádlott feltáró, beismerő vallomást tett.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Uniós szabályok a kritikus hangok elhallgattatására indított perek ellen

Az EU nem hagyja mondvacsinált vádakkal perbe fogni és elhallgattatni az újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteiket – olvasható az Európai Parlament közleményében. A most elfogadott szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki.

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.