Hat év börtönt kapott egy borsodi uzsorás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat év börtönre ítélt a Miskolci Járásbíróság első fokon egy 40 éves férfit, aki ellen a járási ügyészség uzsora-bűncselekmény miatt emelt vádat – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze.


Martossy György kifejtette: a férfi – aki kilencszer volt büntetve főleg vagyon elleni és garázda jellegű bűncselekmények miatt – korábban egy Ózd környéki faluban lakott, ahol 2007 óta foglalkozott üzletszerű pénzkölcsönzéssel, engedély nélkül.

A vádlott havi 50-150 százalékos kamatot számolt fel. Külön nyilvántartást vezetett a kölcsönzött pénzről, a részletek fizetéséről és a hátralékokról – ismertette Martossy György hozzátéve, hogy a vád szerint bizonyíthatóan hatszor nyújtott kölcsönt uzsorakamatra. A sértetteknek kezdetben ezer-kétezer forintot adott, és a következő hónapban ennek másfélszeresét-dupláját kellett visszafizetni. A pénzkölcsönzés folyamatosan zajlott, a visszafizetendő összeg egyre nőtt. Aki nem tudott időben fizetni vagy vitatni próbálta az összeget, azt bántalmazta vagy életveszélyesen megfenyegette.

Az ügyben szereplő sértettek és tanúk jelentős része védett tanúként vett részt az eljárásban.

A vádlott tagadta bűnösségét, bár elismerte, hogy esetenként adott kölcsön pénzt, azt mondta, kamatot nem kért, és nem fenyegetett vagy bántalmazott senkit.

A sértettek és a tanúk vallomása, valamint a lefoglalt bizonyítékok alapján a Miskolci Járásbíróság első fokon bűnösnek mondta ki a férfit uzsora-bűncselekményben, zsarolásban és jogosulatlan pénzintézeti tevékenység bűntettében, és hat év börtönre ítélte, és elrendelte előző felfüggesztett büntetésének végrehajtását is.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.