Hat év börtönt kapott egy borsodi uzsorás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat év börtönre ítélt a Miskolci Járásbíróság első fokon egy 40 éves férfit, aki ellen a járási ügyészség uzsora-bűncselekmény miatt emelt vádat – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze.


Martossy György kifejtette: a férfi – aki kilencszer volt büntetve főleg vagyon elleni és garázda jellegű bűncselekmények miatt – korábban egy Ózd környéki faluban lakott, ahol 2007 óta foglalkozott üzletszerű pénzkölcsönzéssel, engedély nélkül.

A vádlott havi 50-150 százalékos kamatot számolt fel. Külön nyilvántartást vezetett a kölcsönzött pénzről, a részletek fizetéséről és a hátralékokról – ismertette Martossy György hozzátéve, hogy a vád szerint bizonyíthatóan hatszor nyújtott kölcsönt uzsorakamatra. A sértetteknek kezdetben ezer-kétezer forintot adott, és a következő hónapban ennek másfélszeresét-dupláját kellett visszafizetni. A pénzkölcsönzés folyamatosan zajlott, a visszafizetendő összeg egyre nőtt. Aki nem tudott időben fizetni vagy vitatni próbálta az összeget, azt bántalmazta vagy életveszélyesen megfenyegette.

Az ügyben szereplő sértettek és tanúk jelentős része védett tanúként vett részt az eljárásban.

A vádlott tagadta bűnösségét, bár elismerte, hogy esetenként adott kölcsön pénzt, azt mondta, kamatot nem kért, és nem fenyegetett vagy bántalmazott senkit.

A sértettek és a tanúk vallomása, valamint a lefoglalt bizonyítékok alapján a Miskolci Járásbíróság első fokon bűnösnek mondta ki a férfit uzsora-bűncselekményben, zsarolásban és jogosulatlan pénzintézeti tevékenység bűntettében, és hat év börtönre ítélte, és elrendelte előző felfüggesztett büntetésének végrehajtását is.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Mit tehet a munkaadó ha a munkavállaló köddé válik?

Számtalan esetet hallani arról, hogy a munkáltató a kiválasztási folyamat során visszajelzés nélkül tűnik el, vagy amikor a munkavállaló egyszerűen úgy vet véget a munkaviszonyának, hogy nem megy munkába többé – derül ki a Bán & Karika Ügyvédi Társulás elemzéséből.

2022. június 29.

Dél-koreai autómárkák trükközhettek a károsanyag-kibocsátással

Dél-koreai autómárkákhoz használt, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító eszközök használata miatt indított vizsgálat keretében szoftvereket és tervdokumentumokat foglaltak le Németországban és Luxemburgban – közölte az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust).