Hat évet kapott az óbudai halálos baleset okozója

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. április 4.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat év börtönre ítélte a két évvel ezelőtti óbudai, két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset okozóját a Fővárosi Törvényszék csütörtökön jogerősen.

Az elsőfokú bíróság tavaly hét és fél évet szabott ki a sofőrre.

Az eljárás adatai szerint a vádlott 2017 márciusában egy éjjel jelentős mennyiségű alkoholt ivott. Ezután a megengedett hetven helyett mintegy százhatvan kilométer/órás sebességgel haladt autójával, és a jól belátható útszakaszon hátulról belerohant egy piros lámpánál várakozó járműbe. A kocsiban ülő két fiatal a helyszínen meghalt, egyikük Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

A másodfokú ítélet szóbeli indoklásában a bíró elmondta: a vádlott véralkoholszintje a bűncselekmény megállapításához szükségesnél jóval magasabb volt. A meghallgatott tanúk szerint nagy mennyiségű szeszesital elfogyasztása után ült a volánhoz. A főváros belterületén “extrém” sebességgel haladt, nem tudta felmérni a közlekedési helyzetet, ha józan lett volna, feltehetően egy kormánymozdulattal még ilyen sebességnél is elkerülhető lett volna a tragédia. A balesetet egyértelműen a vádlott súlyosan alkoholos befolyásoltsága okozta. Az áldozatok semmivel nem járult hozzá az ütközéshez és a sérülésekhez, szabályosan közlekedtek – a piros lámpánál álltak és használtak biztonsági övet -, az eseményeket a vádlotton kívül érdemben nem befolyásolta más.

A halált okozó ittas vezetés a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A törvényszék az első fokon kiszabott 7,5 év börtön 6 évre enyhítését a vádlott büntetlen előéletével és őszinte megbánásával indokolta. Fenntartotta ugyanakkor a végleges eltiltást a járművezetéstől.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


A bíróság nem bírálta el a kereseti kérelmeket
2020. június 5.

A bíróság nem bírálta el a kereseti kérelmeket

Közigazgatási perben a felperes főszabály szerint csak a megelőző közigazgatási eljárásában már értékelt tényekre, körülményekre hivatkozhat. Ezért nem elégséges indoka a kereseti kérelem elutasításának az, hogy a felperes nem hivatkozott új tényállási elemre, nem csatolt új bizonyítékot.

Tisztességtelen ÁSZF-et alkalmazott a mobilszolgáltató
2020. június 5.

Tisztességtelen ÁSZF-et alkalmazott a mobilszolgáltató

A felülvizsgálati kérelemmel érintett szerződési feltételek tisztességtelenek, mert egyes feltételek nem egyértelműek, mások nem tartalmazzák igazolható módon az előfizető tájékoztatásának a tartalmát, illetve abban a fogyasztó őt megillető jogról mond le.