Hatékonyabban működik a Fővárosi Törvényszék

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. május 28.
Rovat:

Tavaly javult a Fővárosi Törvényszék hatékonysága, időszerűségi mutatói és csökkent a hátralék – közölte a törvényszék hétfőn a helyi összbírói értekezlet kapcsán.


A közleményben kiemelték: a Fővárosi Törvényszék meghatározó a magyarországi igazságszolgáltatás rendszerében, tavaly az összes ügy 28,3 százaléka Budapesten összpontosult. Ez az arány egyes ügyszakokban, például az elsőfokú, gazdasági nemperes ügyek esetében a 40 százalékot is meghaladja, elsősorban a cégügyek miatt.

Mindeközben megállt az ügyhátralék képződése és javult az időszerűség, bár tavaly számos olyan nehézség is mutatkozott, amely a kiemelten hosszú peres ügyek gyorsabb feldolgozását akadályozta. Így például az új polgári perrendtartás életbelépése miatt a bíráknak képzéseken kellett részt venniük.

Hozzátették, az ítélkezés megalapozottságát jelzi, hogy a határozatok jelentős része fellebbezések hiányában első fokon jogerőre emelkedhetett.

A Fővárosi Törvényszék engedélyezett bírói létszáma a 2016 végi 770-ről a múlt év végére 805-re emelkedett, összefüggésben a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakulásával.

[htmlbox BDT]

A bevételek kedvező alakulása lehetővé tette, hogy részben jutalmazás formájában, részben a fejlesztések és a beruházások területén a megtakarításokból többletfinanszírozást nyújtson az intézmény.

A Fővárosi Törvényszék működése és gazdálkodása tavaly is ésszerű, kontrollált és törvényes volt – írták.

Kitértek arra: az ítélkezés mellett a tudatosan szervezett ügyfélkapcsolati munkának is köszönhetően a 2017-ben ügyfél-elégedettségi kérdőívet kitöltők 94 százaléka minősítette kiválónak, illetve jónak a Fővárosi Törvényszék működését.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Kórházi betegektől lopott, börtönbe megy
2018. augusztus 16.

Nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön egy férfit, aki visszaesőként egy erzsébetvárosi kórházban betegek értékeit lopta el - közölte a fővárosi főügyészhelyettes.

Jön a harmadik nem a német jogi szabályozásban
2018. augusztus 15.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.