Hivatali vesztegetés miatt jogerősen négy év szabadságvesztést kapott egy börtönben lévő férfi


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hivatali vesztegetés büntette miatt jogerősen négy év fegyházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy fogvatartottat, aki a sopronkőhidai börtönben tiltott szerhez szeretett volna jutni, amiért pénz ígért egy körletfelügyelőnek – tudatta a Győri Fellebbviteli Főügyészség pénteken.

A döntéssel a táblabíróság az ügyészi indítvánnyal egyetértve helybenhagyta az első fokon eljáró Győri Törvényszék határozatát. A férfi 2020. július 6-án a körletfelügyelőtől azt kérte, hogy vigyen be neki „gyúrós gyógyszert”, amiért cserébe százezer forintot ígért. A körletfelügyelő ezt visszautasította és jelentette elöljárójának.

Tettével a férfi bűncselekményt követett el, mert jogtalan előny ígéretével hivatalos személyt próbált rábírni arra, hogy kötelességét megszegve tiltott szert vigyen be neki a büntetés-végrehajtási intézetbe.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.