Hónapról hónapra gyermekeik szeme láttára bántalmazta az élettársát, letöltendőt kapott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vádlott 2018. májusa és 2018. novembere között, többnyire ittas állapotban, közös gyermekeik szeme láttára bántalmazta volt élettársát. A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyben 2021. augusztus 31-én tartott tárgyaláson végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat.

A járásbíróság által megállapított tényállás szerint 2018. május 21-én az ittas állapotban lévő vádlott házuk előtt szóváltásba keveredett az élettársával. A sértett az erőszakosan fellépő vádlott elől kiszaladt az épületből, azonban a vádlott kezében egy 2,1 méteres fehér színű dugvillás kábellel követte őt az udvarra, és kétszer rácsapott a sértettre. A földre eső sértettet a vádlott test szerte ököllel és tenyérrel ütlegelte, aki fején, testén és karján is zúzódással járó sérüléseket szenvedett.

Ezt követően a Balassagyarmati Járásbíróság megelőző távoltartás elrendeléséről határozott. A járásbíróság határozatában arra kötelezte a vádlottat, hogy élettársától, közös kiskorú gyermekeiktől, valamint az általuk lakott ingatlantól tartsa magát távol.

A vádlott a bíróság határozatában foglaltak ellenére 2018. június 7. és 2018. november 23. között több alkalommal – rendszerint ittas állapotban – bántalmazta (ütlegelte, rugdosta, leköpte) volt élettársát közös gyermekeik előtt. A vádlott egy esetben lányukat is megütötte, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Balassagyarmati Járásbíróság a 2021. augusztus 31-én meghozott ítéletével 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, kapcsolati erőszak bűntette, valamint testi sértés vétsége miatt a más ügyből kifolyólag szabadságvesztés büntetését töltő vádlottal szemben 6 év 10 hónap fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabott ki, és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint a bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát kiskorú gyermekei vonatkozásában megszüntette.

A bíróság kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült, közel 400.000, – forint összegű bűnügyi költség megtérítésére is.

A bíróság ítélete nem jogerős.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 22.

A koronavírus miatt nő a családon belüli erőszak

A szakemberek megvitatták a járványhelyzetben látványosan növekvő családon belüli erőszak jelenségének jogi képviseleti vonatkozásait is – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda közleményéből.
2020. szeptember 16.

Családon belüli erőszak és a mediáció

A családon belüli erőszak esetében, bármely családtagra irányuljon is az erőszak, a szakemberek – elsősorban nőjogi aktivisták egy csoportja – szerint nem megengedhető a mediáció, legalábbis annak klasszikus formája, hiszen a felek nincsenek egyenrangú helyzetben, az áldozat és nemegyszer a szemtanúk is kiszolgáltatottak, félnek, fenyegetettségben élnek.