Idén legal technology díjjal bővül a Wolters Kluwer Jogászdíja!

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. június 19.
Rovat:

Többször foglalkoztunk már azzal a megkerülhetetlen jelenséggel, hogy a technológiai innováció bizony utolérte a jogi szakmát is. A jogi innováció azonban már nemcsak a jövő zenéje: a jogi technológia területén megvalósított konkrét, kézzelfogható teljesítményt kell felmutatnia annak, aki a Wolters Kluwer Jogászdíj idén bevezetett legal technology kategóriájában szeretne pályázni.


A jogi szakmát érintő innovációs nyomásra az ügyvédi irodáknak is reagálniuk kell. Az ügyfelek évről évre több és jobb szolgáltatást szeretnének minél olcsóbban megkapni a jogászoktól. A magas hozzáadott értékű munkákat le kell választani a repetitív, időigényes és speciális szaktudást nem igénylő munkákról. Utóbbira klasszikus példa egy tranzakció esetén az összeolvadni kívánó társaságok átvilágítása (due diligence), ahol az érintett cégek sokszor több tízezer oldalnyi dokumentumát jogászok vizsgálják át csontvázak után kutatva. A dokumentumok 95%-a végül teljesen érdektelennek bizonyul, de előre nem lehet tudni, hogy melyikben rejtőzik egy veszélyes opciós jog, vagy esetleg készfizető kezesség vállalása.

Tóth Gábor, a Wolters Kluwer Hungary vezérigazgatója

Az ilyen típusú munkákban segít például az iManage algoritmusa, ami automatikusan rendszerezi, átnézi és kivonatolja az adatszobába feltöltött dokumentumokat, értékes munkaórákat spórolva az ügyvédnek és értékes óradíjakat megtakarítva a megrendelőnek.

Az ilyen alkalmazásokat fejlesztő programozók szorosan együtt kell működjenek az ügyvédekkel, a két szakma kapcsolata a jövőben bizonyosan egyre mélyülni fog.

Ennek a trendnek az úttörőjeként a Wolters Kluwer a Jogászdíj nívós eseménysorozat keretében idén meghirdette a legal technology díjat, amire egyénileg és csapatban is lehet pályázni. Utóbbi esetben a legalább egy tagnak jogásznak kell lennie, azonban mellettük más szakmák képviselői is részét alkothatják a csapatnak. A pályázatra benevezhető bármely, a jogászi munkát támogató, annak minőségét javító, készre fejlesztett és 2018. október 10-éig piacra is vezetett új vagy jelentős mértékben megújított technológiai megoldás.

A Jogászdíj célja, hogy a jogi munka sokrétűségére és a kiváló jogászi teljesítményre hívja fel a szakma és az ügyfelek figyelmét. Az idén bevezetett legal technology díj kiváló lehetőség a jogi munkát támogató algoritmusok fejlesztőinek, hogy megoldásaikat bemutathassák a jogászvilágnak.

A díjátadónak a Várkert Bazár exkluzív környezete ad helyet, az est házigazdája Krizsó Szilvia lesz.

A nevezési feltételek itt olvashatók, a pályázatokat pedig itt lehet benyújtani 2018. október 10-éig.

Kapcsolódó cikkek:


A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása
2019. április 19.

A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása

A munkavállalónak a párkapcsolatára vonatkozó adat védelméhez, illetve a magánélethez való jog személyiségi joga, így tőle erre nézve csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért
2019. április 19.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért

A munkavállaló kizárólagos és elháríthatatlan magatartása a baleset bekövetkezésénél nem állapítható meg, ha a munkáltató nem tett eleget az egészséges és biztonságos munkavégzés biztosítására vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Felfüggesztett büntetést kapott az orvvadász
2019. április 18.

A Tapolcai Járásbíróság 2019. április 17-én kihirdetett ítéletével lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint orvvadászat bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért őt két év – végrehajtásában négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Nemzeti exportcikk lehet a digitális bíróságból
2019. április 17.

Együttműködési megállapodást kötött 2019. április 17-én dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mely szerint a jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe.