Jól alkalmazzuk az uniós jogot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevés kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – derül ki az EU friss adataiból.

Az európai uniós jog alkalmazásának hiányosságai miatt az EU-tagországok ellen indított, folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások száma 2017-ben kismértékben, 5,91 százalékkal csökkent az előző évhez képest – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből.

Mint közölték, az uniós jog késedelmes átültetésével kapcsolatos lezáratlan ügyek száma Belgium, Ciprus és Portugália esetében volt a legmagasabb, Olaszország, Dánia és Magyarország esetében pedig a legalacsonyabb. Az uniós jog nem megfelelő átültetését vagy helytelen alkalmazását illetően tavaly Spanyolország, Olaszország és Németország jegyezte a legtöbb folyamatban lévő ügyet, a legkevesebbet Dánia könyvelhette el.

Tavaly a mobilitás és a közlekedés, a környezetvédelem, a pénzügyi stabilitás, a szolgáltatások, valamint a tőkepiacok voltak azok a területek, amelyeken a legtöbb kötelezettségszegési eljárás indult – közölték.

Az irányelvek késedelmes átültetése miatt indított új eljárások száma jelentősen, 34 százalékkal csökkent – a 2016-os ügyszám 847 volt, míg 2017-ben 558 -, és 2015-ös szinthez (543 ügyszám) közelít.

Új kötelezettségszegési eljárások ilyen okból legtöbbször a műanyag zacskók használatáról szóló irányelv, a hulladékról szóló irányelvek és a járművek műszaki ellenőrzéséről szóló irányelv átültetésének elmulasztása miatt indultak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 5.

Uniós bíróság: a 2019-es lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot

A 2019 decemberében elfogadott lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot, ugyanis nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének egyebek mellett a legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működése – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága hétfőn.