Jól alkalmazzuk az uniós jogot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevés kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – derül ki az EU friss adataiból.

Az európai uniós jog alkalmazásának hiányosságai miatt az EU-tagországok ellen indított, folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások száma 2017-ben kismértékben, 5,91 százalékkal csökkent az előző évhez képest – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből.

Mint közölték, az uniós jog késedelmes átültetésével kapcsolatos lezáratlan ügyek száma Belgium, Ciprus és Portugália esetében volt a legmagasabb, Olaszország, Dánia és Magyarország esetében pedig a legalacsonyabb. Az uniós jog nem megfelelő átültetését vagy helytelen alkalmazását illetően tavaly Spanyolország, Olaszország és Németország jegyezte a legtöbb folyamatban lévő ügyet, a legkevesebbet Dánia könyvelhette el.

Tavaly a mobilitás és a közlekedés, a környezetvédelem, a pénzügyi stabilitás, a szolgáltatások, valamint a tőkepiacok voltak azok a területek, amelyeken a legtöbb kötelezettségszegési eljárás indult – közölték.

Az irányelvek késedelmes átültetése miatt indított új eljárások száma jelentősen, 34 százalékkal csökkent – a 2016-os ügyszám 847 volt, míg 2017-ben 558 -, és 2015-ös szinthez (543 ügyszám) közelít.

Új kötelezettségszegési eljárások ilyen okból legtöbbször a műanyag zacskók használatáról szóló irányelv, a hulladékról szóló irányelvek és a járművek műszaki ellenőrzéséről szóló irányelv átültetésének elmulasztása miatt indultak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek