Kell-e bérleti díjat fizetni a koronavírus miatti korlátozás idejére Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyik amerikai ruhakereskedő a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások miatt nem tudta nyitva tartani üzleteit, ezért erre az időszakra nem akar bérleti díjat fizetni a bevásárlóközpont üzemeletetőjének.

A Gap, Inc. divatcég csütörtökön pert indított a Simon Properties amerikai bevásárlóközpont-üzemeltető ellen a Delaware-i bíróságon, mert a koronavírus miatti bezárások idejére meg akarta szüntetni az üzletek bérleti szerződéseit.

A Gap és leányvállalatai, azért perelték be a bevásárlóközpont üzemeltetőjét, mert abban reménykednek, hogy a bíróság a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedésekre visszamenőleges hatállyal szünteti meg a bérleti szerződéseket. A kiskereskedő cégek szerint a bérleti szerződés azért jött létre, hogy üzleteiket üzemeltethessék a Simon Properties által bérbe adott területeken.

A koronavírus világjárvány és annak következtében az üzletek bezárása, megszüntette a bérleti szerződés célját. A kereset úgy fogalmaz, hogy „[a] anélkül, hogy a bérelt helyiségekben üzleteket tudnánk üzemeltetni, nem volt értelme a bérleti szerződések megkötésének”.

A kereset szerint a koronavírus kitörése után, 2020. március 18-án a Simon Properties bezárta a bevásárlóközpontokat, amelyek Gap, Inc. arra kényszerítette, hogy függessze fel működését. A Gap, Inc. szerint a bérleti szerződést kifejezetten arra tekintettel kötötték meg, hogy a bérelt területeken árukat értékesítsenek, azonban a lezárások ideje alatt a bérleményt nem tudták rendeltetésszerűen használni, mert az lehetetlenné, és jogszerűtlenné vált a működés felfüggesztése miatt.

Annak ellenére, hogy nem tudtak teljes mértékben működni, a Simon Properties követelte, hogy a Gap fizesse ki a bérleti díjat az üzlet bezárásának időtartamára, és vitatta a Gap azon jogát, hogy üzleteit zárva tarthatja, „a körülmények alapvető változása” pedig nem érinti a bérleti szerződést.

Gap azt kéri, hogy a bíróság szüntesse meg a bérleti szerződéseket. Az ügyet tárgyaló bírót még nem jelölték ki.

Az áprilisban az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet részére benyújtott beadványában a Gap egyértelművé tette, hogy a világjárvány hatással volt a működésére, és jelenleg likviditási gondokkal küzd. A Gap körülbelül havi 115 millió dollár bérleti díjat köteles fizetni Észak-Amerikában, és „jelenleg tárgyal a bérbeadókkal a bérleti díjak átütemezéséről vagy csökkentéséről arra az időszakra vonatkozóan, amikor az üzleteit zárva kellett tartani. A továbblépés érdekében egyes üzleteket újbóli megnyitunk majd más üzleteknél azonban megszüntetjük a bérleti szerződéseket és az üzleteket végleg bezárjuk. ”

A Simon Properties elleni eljárás kimenetele segíthet az amerikai kiskereskedőnek a világjárvány túlélésében, és jelentős hatást gyakorolhat más országok gyakorlatára is.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.