Közérdekű bejelentések kezeléséről foglalt állást az ombudsman


A petíciós joggal és a tisztességes hatósági eljáráshoz való joggal összefüggésben visszásságot idézett elő az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amikor nem adott teljes körű tájékoztatást a gázkészülékekre vonatkozó előírások változásával kapcsolatban – állapította meg jelentésében az alapvető jogok biztosa. Dr. Kozma Ákos felkérte az innovációs és technológiai minisztert, hogy az eljáró szervezeti egységei fokozott figyelmet fordítsanak a közérdekű bejelentések intézésére.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által üzemeltetett védett elektronikus rendszeren benyújtott bejelentés kifogásolta a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó jogszabályi változások hazai bevezetését a lakossági gázfelhasználók szempontjából. A panaszos a konkrét szakmai javaslatok megfogalmazása mellett a technológiaváltási folyamat nehézségeire, a szabályozás és a gyakorlati végrehajtás ellentmondásaira hívta fel a jogalkotó figyelmét, különös tekintettel a közös kéményt használó társasházak problémáira.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a közérdekű bejelentést két eljáró szerv – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Belügyminisztérium (BM) – részére továbbította, majd az ITM javaslata alapján – az égéstermék homlokzati kivezetési lehetőség vizsgálata miatt – a bejelentés anonim kivonatát a Miniszterelnökség részére is elérhetővé tette, melyek a bejelentést a védett elektronikus rendszeren keresztül megválaszolták.

A panaszos felülvizsgálati kérelmében kifogásolta az ITM válaszát. Álláspontja szerint az eljárásra jogosult szerv a közérdekű bejelentését nem vizsgálta ki teljeskörűen, mivel válasza általános jellegű, és a közérdekű bejelentésben részletesen felvázolt műszaki jellemzőket figyelmen kívül hagyta, ezért a közérdekű bejelentés tartalmával relevanciájában azt nem lehetett értelmezni.

Az alapvető jogok biztosa az AJBH 549/2021. számú ügyben készült jelentésben rámutatott, hogy az ITM a védett elektronikus rendszeren keresztül határidőben záró levél feltöltésével formailag eleget tett a közérdekű bejelentés vizsgálatára vonatkozó eljárási kötelezettségének, azonban a bejelentés teljes terjedelmét csak a felülvizsgálati eljárás során, jelentős késedelemmel, ismételt megkeresésre és sürgetésre vizsgálta és küldte meg, amely a fent hivatkozott alapjogok, valamint a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság sérelmére vezetett.

Dr. Kozma Ákos ombudsman felkérte az innovációs és technológiai minisztert, hogy az eljáró szervezeti egységei fokozott figyelmet fordítsanak a közérdekű bejelentések intézésére, valamint a vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartására; illetve a megkeresésekre a jogszabályban előírt határidőn belül válaszoljanak. A jelentéssel összefüggésben az alapvető jogok biztosa felhívta a szaktárca figyelmét a társadalomnak – különös tekintettel a kiszolgáltatott társadalmi rétegekre – a háztartásokat érintő fűtéskorszerűsítési beruházási támogatásokról szóló  szélesebb körű, hatékony és célzott tájékoztatásának fontosságára, hangsúlyozva, hogy a közelmúltban számos előremutató lépés történt a lakossági tájékoztatás terén is az energiahatékonysági szakpolitikai intézkedések végrehajtása során.

(ajbh.hu)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 26.

Nemzetközi darknetes hálózatra csaptak le

Több mint száz embert őrizetbe vettek, készpénzt, kábítószert, kriptovalutát és fegyvereket is lefoglaltak az úgynevezett darkneten, az internet különleges titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén működő piactéren végzett Dark HunTOR nevű művelet során – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

2021. október 26.

Megállapodott a Facebook a francia kiadókkal

Franciaország a techcégek méltányosabb juttatásokra irányuló régóta tartó törekvésében áttörő sikert ért el, miután a Facebook megállapodott országos és regionális újságok egy csoportját képviselő országos és regionális újságok szövetségével (APIG), hogy fizet a felhasználók által megosztott tartalmakért.