Letartóztatták a Prágában elfogott magyar bérgyilkost

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. július 22.
Címkék: ,
Rovat:
A Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. július 20-án egy hónapra elrendelte annak a terheltnek a letartóztatását, aki ellen Magyarországon és Hollandiában elkövetett emberölés miatt volt érvényben hazai és nemzetközi elfogatóparancs. A férfit ez év márciusában fogták el Prágában, majd a cseh hatóságok átadták Magyarországnak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2018 szeptemberében 11 kg kokaint kínált eladásra egy magyar vállalkozónak, akivel egy bevásárlóközpont mögötti, a Szilas patakhoz vezető murvás úton találkozott. A terhelt kokain helyett édesítőszert tett az egyenként 1 kilós csomagokba, amelyeket autóval szállított a találkozóra. Amikor a sértett a gépjárműbe behajolva a csomagok tartalmát ellenőrizni kívánta, a gyanúsított a nála lévő fegyverrel fejbelőtte, majd a sértett holttestét a közeli Szilas patakba húzta. A gyilkosságot követően a sértett személyes irataival, mobiltelefonjával és táskájával távozott a helyszínről.

A terhelt megalapozottan gyanúsítható továbbá azzal is, hogy 2018. július végén Amszterdamban egy kávézóban előre kitervelten fejbelőtt egy ott tartózkodó horvát állampolgárt, aki belehalt fejsérülésébe. A holland hatóságok felajánlották a magyar hatóságoknak a büntetőeljárás lefolytatását, amelyet a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztálya elfogadott. Az ülésen a gyanúsított a megalapozott gyanú szerint terhére rótt Magyarországon elkövetett emberölés bűntettét beismerte, a csalás bűntettét azonban tagadta. A megalapozott gyanú szerint Hollandiában elkövetett emberölés bűntette vonatkozásában nem tett vallomást.

A gyanúsított ügyvédje a magyarországi gyilkossággal kapcsolatban elmondta, hogy védence jogos védelmi helyzetben cselekedett és kérte, hogy a bíróság óvadék megállapításával helyezze őt szabadlábra. A bíróság a védői indítványt megalapozatlannak találta és augusztus 20-ig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A bíróság szerint a legfontosabb cél most a tényállás teljeskörű felderítése, amelyet csak a legszigorúbb kényszerintézkedéssel lehet elérni, mivel ez biztosítja a gyanúsított elszigetelését a büntetőeljárásban kihallgatandó más személyektől, és ez biztosítja további tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésének megakadályozását is.

A gyanúsítottnak a kényszerintézkedés tárgyában tartott ülésen megtett vallomásában előterjesztett védekezését a nyomozó hatóságnak ellenőriznie kell a további eljárás során. A terhelt letartóztatása mellett szólt az is, hogy Szerbiában rendelkezik bejelentett lakóhellyel, de ott soha nem lakott, hanem különböző országokban szokott különböző időtartamokat eltölteni – továbbá igazolt jövedelemmel sem rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek:


Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a Black Friday ideje alatt is
2019. november 20.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a Black Friday ideje alatt is

Az ITM IT Laboratóriuma az egész évben ellenőrzi a webáruházakat, a Black Friday időszak kezdete előtt pedig kiemelten vizsgálja az elállási, szállítási és fizetési feltételekről szóló tájékoztatást, az árképzést. A próbavásárlások és a honlapok ellenőrzése alapján a leggyakrabban az elállással, jótállással kapcsolatban merülnek fel problémák, sokszor  hiányos a vitarendezési lehetőségekről szóló tájékoztatás is. 

Hat évet kapott a befektetési arany ígéretével csaló férfi
2019. november 20.

Jogerősen hat év börtönbüntetésre, jelentős összegű kártérítésre és vagyonelkobzásra ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki befektetési arany ígéretével csalt ki ügyfeleitől mintegy 170 millió forintot.

Érdemben nő a bírák, ügyészek fizetése
2019. november 20.

Érdemben nő a bírák, ügyészek fizetése

A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét: január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnek, majd 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos emelésben - jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter.