MCC konferencia: minél nagyobbra nő az EU, annál inkább tiszteletben kell tartania tagországai sajátosságait


Az európai civilizációs örökség és az európai együttműködés jövője előtt álló kihívásokat vitatták meg hazai és külföldi szaktekintélyek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén. A Reclaiming our European Future című nemzetközi konferenciára Európa számos országából érkeztek neves jogászprofesszorok, politikatudósok és a nemzetközi kapcsolatok szakértői, köztük Rocco Buttiglione korábbi olasz miniszter és Anne-Marie Le Pourhiet, francia alkotmányjogász.

Az Európa-szerte egyedülálló konferencia célja az volt, hogy rávilágítson az európai örökségünk mai jelentőségére, az uniós intézmények és döntéshozatal előtt álló kihívásokra, az európai stratégiai autonómia és az európai versenyképesség kérdéseire. A rendezvényt Lánczi András Széchenyi-díjas filozófus, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi tagja, Horváth Attila alkotmánybíró, magyar jog- és alkotmánytörténész professzor, valamint Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője nyitotta meg. „Az MCC-ben az a célunk, hogy minél több kérdést tegyünk fel, hiszen kérdése csak annak van, aki gondolkodik” – emelte ki beszédében Lánczi András, míg Horváth Attila arról szólt, hogy a magyar jogfejlődés az európai civilizációs örökség meghatározó része, az évszázadok által formálódó magyar történelmi alkotmány pedig szervesen hatja át a jelenlegi Alaptörvény szellemiségét is. Sándor Lénárd előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai civilizáció nem a tagállamoktól függetlenül létezik, hanem országaink kultúráin keresztül tárul elénk.

Rocco Buttiglione olasz filozófia professzor, korábbi kereszténydemokrata miniszter szerint nagyon fontos a közös kulturális alap, hiszen enélkül nem lehet a közös európaiság alapjául szolgáló politikai identitásról beszélni. Az európai történelemnek meghatározó eleme a kereszténység, hiszen a keresztség kovácsolta össze a különböző közösségeket – emelte ki a szakember, példaként említve Szent István érdemeit az államalapítás terén. „Az nem igaz, hogy elvesztettük volna európai jövőnket, az azonban nagyon is valós, hogy a nemzetállamok ellenőrzése folyamatosan csökken az integráció központosításának tükrében.” – erről már Anne-Marie Le Pourhiet beszélt. A francia alkotmányjogász az EU robusztussá válásával kapcsolatban elmondta, hogy nem szabad, hogy ez a tagországok önrendelkezésének elvesztéséhez vezessen.

Az egésznapos rendezvényen a többi között részt vett Rajko Knez, a szlovén alkotmánybíróság tagja, aki úgy gondolja, hogy minél nagyobbra nő az Európai Unió, annál inkább tiszteletben kell tartania a különbözőségeket, valamint Peter M. Huber a müncheni Lajos-Miksa Egyetem jogászprofesszora, korábbi német alkotmánybíró is, aki szerint az európai jogközösség egy huszonhét lábú asztalhoz hasonlít, ezért elkerülhetetlen az uniós és a nemzeti bírósági rendszerek intézményesített együttműködésének megteremtése. A konferencia részletesen vizsgálta a nemzeti bíróságok uniós szerepvállalásának lehetőségeit, emellett pedig a panelbeszélgetések rávilágítottak az európai együttműködés előtt álló stratégiai kihívásokra, valamint az európai versenyképesség kérdéseire.

Az MCC nemzetközi konferenciájára a megszólaló előadók mellett érdeklődőként Európa számos országának neves egyetemeiről (pl. Milánói Egyetem, Szent Kereszt Pápai Egyetem) érkeztek elismert professzorok, jogtudósok, geopolitikai szakértők, valamint nemzeti bírók és nemzetközi bíróságok tagjai.  


Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Az EP kiterjesztené a jogállamisági vizsgálatot az uniós értékek teljes körére

Az Európai Parlament (EP) képviselői csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság nem terjesztette ki jogállamisági vizsgálatát az uniós értékek teljes körére, és így számos problémával nem foglalkozott – derült ki az EP plenáris ülésén az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentéséről csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.
2021. június 2.

Az Európai Unió demokratikus működésének elvei

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a műnek az Európai Unió demokratikus működési elveit bemutató részletét olvashatják.
2014. augusztus 18.

Az európai integrációnak morális alapjai vannak. Interjú Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével.

Dr. Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével arról beszélgetünk, vajon EU-tagságunk milyen változásokat hozott a hazai igazságszolgáltatás hétköznapjaiban, különös tekintettel az Alkotmánybíróság tevékenységére és azokra az európai értékekre, melyeket a történelem nehéz vajúdásában szült, és ezért létüktől eltekinteni ma már nem lehet.