Megbírságolta az MNB a Patika egészségpénztárt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 8,35 millió forint felügyeleti és 800 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztárra.

A pénztár működését 2017. január 1-től ellenőrizték. A vizsgálat szerint több jogszabályt is megsértettek az egyéni számlák tartalékának nyilvántartásánál, a hozamfelosztásánál, a tagsági jogviszonyok megszűnésére, a szolgáltatási igény bejelentésére irányadó határidőknél, a pénztári kifizetések jogalapjának ellenőrzésénél, teljesítés határidejénél. Kifogások érték az informatikai biztonságot, illetve a célzott szolgáltatási szerződéseket is.

A jegybank többek között a nyilvántartási rendszer korrigálására kötelezte a társaságot, hogy a pénztártagokok a számlaegyenlegükhöz mérten részesüljenek a hozamfelosztásból.

Emellett – mint írták – a jogszabályoknak megfelelően kell működtetniük a nyilvántartási és ellenőrzési rendszerüket, eleget kell tenniük az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és felül kell vizsgálnia a tagok részére nyújtott adományok, támogatások, munkáltatói hozzájárulások megosztását, jóváírását. A pénztár ellenőrző bizottságát is figyelmeztették a jogszabályi kötelezettségeikre.

A hiányosságok megszüntetéséről a patika egészségpénztár augusztus 1-ig köteles beszámolni – olvasható a z MNB közleményében.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.