Meghalt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. április 12.
Címkék: , ,
Rovat:
Erdei Árpád vasárnap, életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el.

Erdei Árpád az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1962-ben. 1970-ig az Országos Kriminalisztikai Intézet munkatársa, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszékének oktatója, tíz éven át tanszékvezetője volt. 1985-ben szerzett kandidátusi fokozatot, 1994-ben habilitált. Fő kutatási területe a bizonyításelmélet és az összehasonlító büntetőeljárási jog volt.

Az Országgyűlés 1998 márciusában választotta meg az Alkotmánybíróság tagjává, tisztségét 2007 márciusáig töltötte be. 2003 augusztusa és 2007 márciusa között az Alkotmánybíróság helyettes elnöke volt. Sok nagy jelentőségű ügynek volt az előadó alkotmánybírója, ezek közé tartozik többi között a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag alkotmányossági vizsgálatával foglalkozó és a lőfegyver viselésével, valamint a kábítószer használatával kapcsolatos határozat – közölte az Alkotmánybíróság.

Kapcsolódó cikkek:


100 millió eurós bírságot kapott a Google Olaszországban
2021. május 14.

100 millió eurós bírságot kapott a Google Olaszországban

102 millió eurós bírságot szabott ki az olasz versenyhivatal a Google-re. A 36 milliárd forintnak megfelelő összeget azért kell befizetnie az amerikai cégóriásnak, mert a hatóság szerint visszaélt piaci dominanciájával.