Meghalt Németh János, az Alkotmánybíróság volt elnöke

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. március 2.
Címkék: , , ,
Rovat:
A 88 éves korában hétfőn elhunyt jogász 1998 és 2003 között vezette a legfőbb hazai bírói testületet.

Németh János egykori alkotmánybíró, ügyvéd, jogtudós, egyetemi tanár életének 88., házasságának 62. évében, március 1-jén hajnalban elhunyt – közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának honlapja.

Németh János 1933-ban született Újpesten. 1956-ban végzett az ELTE Jogi Karán summa cum laude fokozattal, majd rövid ügyvédjelölti időszakot követően a kar fiatal oktatója lett Beck Salamon és Nizsalovszky Endre professzorok mellett. Az évtizedek során jogászhallgatók generációit tanította a Polgári Eljárásjogi Tanszéken, később annak tanszékvezető egyetemi tanára, majd az utóbbi másfél évtizedben professor emeritusa lett. Ösztöndíjas kutató volt a Müncheni, majd a Kölni Egyetemen. Több külföldi és nemzetközi szakmai társaság elnökségébe beválasztották, számos hazai és nemzetközi szakmai díj és magas állami kitüntetés birtokosa.

Egyetemi oktatói munkája mellett széles körben elismert ügyvédi és választottbírói tevékenységet folytatott. A rendszerváltáskor az Országos Választási Bizottság elnökévé választották, ezt a tisztséget 1997-ig, alkotmánybíróvá történt megválasztásáig töltötte be. 1998-ban az Alkotmánybíróság elnöke lett. Nyugállományba vonulásáig, 2003-ig az Alkotmánybíróság vezetése mellett számos jelentős ügy előadó bírója is volt.

Professor emeritusként a polgári perjog szakterületére koncentrált mind a hazai és nemzetközi fórumokon, mind az egyetemi katedrán. A 2010-es években vezető szerepet kapott egy új Polgári perrendtartás előkészítésében – olvasható az ELTE honlapján.

(Jogászvilág)

Kapcsolódó cikkek:


Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság
2021. április 13.

Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság

Az uniós kifizetések és a jogállamisági kritériumok összekapcsolásáról vitázott az Európai Parlament hétfő este. A Magyarországot ért kritikák egyik fő célpontja a hazai média helyzete. Az Európai Bizottság múlt heti jogállamisági jelentése a médiahatóságok átpolitizáltságát, az állami hirdetések elosztását és a KESMA létrejöttét is kritizálta. A torz médiapiac és a járvány gazdasági hatásai miatt a nagy független hírportálok közül többen is előfizetéses rendszer bevezetését tervezik.

Jogerősen három évet kapott egy szolnoki marihuánadíler
2021. április 13.

Lezárult annak a harmincas évei végén járó, büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, akit a 2018. május 10-én vettek őrizetbe, mert két szolnoki ingatlanban négy vevőnek évekig árult, valamint a jogerős ítélet szerint fogyasztott és magánál is tartott marihuánát.