Meghalt Németh János, az Alkotmánybíróság volt elnöke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 88 éves korában hétfőn elhunyt jogász 1998 és 2003 között vezette a legfőbb hazai bírói testületet.

Németh János egykori alkotmánybíró, ügyvéd, jogtudós, egyetemi tanár életének 88., házasságának 62. évében, március 1-jén hajnalban elhunyt – közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának honlapja.

Németh János 1933-ban született Újpesten. 1956-ban végzett az ELTE Jogi Karán summa cum laude fokozattal, majd rövid ügyvédjelölti időszakot követően a kar fiatal oktatója lett Beck Salamon és Nizsalovszky Endre professzorok mellett. Az évtizedek során jogászhallgatók generációit tanította a Polgári Eljárásjogi Tanszéken, később annak tanszékvezető egyetemi tanára, majd az utóbbi másfél évtizedben professor emeritusa lett. Ösztöndíjas kutató volt a Müncheni, majd a Kölni Egyetemen. Több külföldi és nemzetközi szakmai társaság elnökségébe beválasztották, számos hazai és nemzetközi szakmai díj és magas állami kitüntetés birtokosa.

Egyetemi oktatói munkája mellett széles körben elismert ügyvédi és választottbírói tevékenységet folytatott. A rendszerváltáskor az Országos Választási Bizottság elnökévé választották, ezt a tisztséget 1997-ig, alkotmánybíróvá történt megválasztásáig töltötte be. 1998-ban az Alkotmánybíróság elnöke lett. Nyugállományba vonulásáig, 2003-ig az Alkotmánybíróság vezetése mellett számos jelentős ügy előadó bírója is volt.

Professor emeritusként a polgári perjog szakterületére koncentrált mind a hazai és nemzetközi fórumokon, mind az egyetemi katedrán. A 2010-es években vezető szerepet kapott egy új Polgári perrendtartás előkészítésében – olvasható az ELTE honlapján.

(Jogászvilág)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.